Országos eső jön: másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Bárhol számítani lehet arra, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hull, több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést is kiadtak.

Hétfőre a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt az egész országra első-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint hétfőn bárhol számítani lehet arra, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hull. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet. Az ország többi területére a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

A várható heves zivatarok miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másod-, Baranya, Bács-Kiskun, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken károkozó szél, illetve jégeső is kísérheti a heves zivatarokat. A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfő hajnaltól nyugatról kelet felé kiterjedt csapadékzóna vonul át az országon. A Dunántúlon lokálisan 20-30 milliméter csapadék is hull. Emellett helyenként kisebb méretű jég és viharos (60 kilométer/óra feletti) széllökés is előfordulhat.

Napközben a középső és később a keleti tájakon is többfelé várható zivatar. Itt a délutáni, kora esti órákban előfordulhatnak heves zivatarok is, amelyeket akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökés, helyenként 2 centiméternél is nagyobb jég, és felhőszakadás kísérhet. Az előrejelzés szerint az országot elérő hidegfront hétfőre akár 15 Celsius-fokos lehűlést is okozhat: a minimum hőmérséklet 13-19, a maximum hőmérséklet keleten még 26-32, a Dunántúlon 17-22 fok között alakul. Ezt követően a jövő héten többfelé várható zápor, zivatar, de fokozatosan ismét melegszik a levegő, vasárnapra már 33 fok is lehet.