Répás: Új lehetőségek nyílnak a nemzetpolitikában

A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint a most induló kormányzati ciklusban új lehetőségek nyílnak meg a magyar nemzetpolitikában. Répás Zsuzsanna az Erdélyi és felvidéki magyar érdekképviselet az Európai Parlamentben címmel pénteken a fővárosban rendezett konferencián beszélt erről.

A helyettes államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán elmondott köszöntőjében rámutatott: közel 600 ezer új magyar állampolgár van, és a magyar kormány másként tud kiállni az ő érdekeiért is. Azt mondta, az elmúlt években nagyon megerősödtek azok a szálak, amelyek a külhoni közösségeket és embereket Magyarországhoz kötik, és ezzel más, új érdek-képviseleti lehetőségek nyílnak az unióban is. A munkát csak összefogással és folyamatos párbeszéd mellett lehet végezni, az együttműködés a nemzetpolitika alapelve - hangoztatta a helyettes államtitkár kijelentve: nem lehet úgy nemzetpolitikát csinálni, hogy Budapestről, egy íróasztalnál  találják ki, mire van szükségük a külhoniaknak. Fontosnak tartotta,  az unióban jobban figyeljenek oda az őshonos kisebbségek jogaira, és ehhez a magyar képviselők megtalálják partnereiket.

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja EP-képviselője azt mondta: egyetlen népet, nemzetet, nemzettöredéket sem lehet kívülről megmenteni. Ha egy közösség nem hisz saját magában és a jövőjében, akkor nagy baj van - fogalmazta meg, hozzátéve: ez a Felvidéken négy-öt éve, a pártszakadás óta kardinális kérdés; a vegyes párti filozófia azóta megmutatta igazi arcát, és a felvidéki magyar társadalom egyre nagyobb részének válik világossá, nem ez a jövőbe vezető út. Az volt a kérdés, tudnak-e új energiát adni a nemzeti megmaradás ügyének - mondta a felvidéki magyar politikus, hozzátéve: az elmúlt három választás ezt visszaigazolta. Eközben a köztársaságielnök-választáskor legalább két százalékkal jobb eredményre számítottak a magyar jelölt esetében, sikerében valószínűleg nem bíztak annyira a polgárok. Erről tanúskodik szerinte az, hogy a második fordulóban a Fico elleni szavazás 16-18 százalékkal több magyar választópolgárt mozgósított.

Az is kérdés volt - folytatta Csáky Pál -, hogy a nemzeti politizálás gondolatát sikerül-e stabilizálni, úgy látja, sikerült. Nem arról van szó, hogy két párt és személyiségek vetélkednek, hanem két világlátás és filozófia - utalt Csáky Pál a Híd-Smerre, majd kiemelte: mindent elkövet, hogy méltóképpen képviselje a felvidéki magyarságot az EP-ben. Jelezte, hogy a régiófejlesztési problémákra és az uniós források leosztására kiemelten szeretne figyelni, a dél-szlovákiai fejlesztések kérdését pedig kész európai üggyé is tenni, ha nem lesz változás abban, hogy nem jutnak források erre a területre. Európai kezdeményezést indítanának, hogy a kisebbségi jogok kerüljenek be az alapdokumentumokba - mondta. Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség EP-képviselője arról beszélt,  nem voltak kényszerhelyzetben, hogy egyezkedjenek politikai ellenfeleikkel. Állítása szerint ott, ahol élt a kapcsolattartás az emberekkel, a magyar részvétel is nagyobb volt.

A közel 15 százalékkal kisebb részvételi arány annak folyománya, hogy nem sokat változott az erdélyi magyarsághoz tartozók egyéni és közösségi helyzete - vélekedett Sógor Csaba jelezve: az idei választáson hozták az országos átlagot. A románság elnökválasztási előjátéknak tekintette az EP-kampányt, és az RMDSZ volt az egyetlen politikai alakulat, amely európai témákat vetett fel - jelentette ki. Sógor Csaba kitért rá: a legfontosabb feladat, hogy a kisebbségi kérdést állandóan napirenden tartsák, enélkül nem lesz nyugalom és béke Európában. Brüsszelben az apró lépések politikáját lehet folytatni, és minden lehetőséget ki kell használni - értékelte. Megjegyezte, hogy 3,46 százaléknyi a magyar képviselők számaránya az EP-ben.