Törvény kötelezheti a bíróságokat, hogy rövid idő alatt döntsenek a devizahitelek ügyében

Törvényben kötelezné a Fidesz a bíróságokat, hogy nagyon rövid idő alatt tárgyalják majd meg a devizahitelekkel kapcsolatos kereseteket. Ha kell, azt is kérni fogják, hogy idén ne legyen ítélkezési szünet - nyilatkozta a Híradónak Rogán Antal. A kormánypárt frakcióvezetője azt is mondta, a készülő törvényjavaslat szerint nem az adósnak kell bizonyítani, hogy tisztességtelen a hitelszerződésük, hanem a bankoknak, hogy tisztességes.

Tisztességtelenül jártak el a bankok a devizahitelezésnél - ezt mondta ki múlt hétfőn a Kúria. A testület szerint nem volt tisztességes az árfolyamrés alkalmazása és a legtöbb esetben a bankok a szerződéseket is tisztességtelenül módosították egyoldalúan. Az árfolyamkockázat is lehet tisztességtelen, ha bizonyítható, hogy a bank erről nem megfelelően tájékoztatta az ügyfelet. A Kúria hét szigorú feltételhez kötötte a hitelszerződések érvényességét.

Meg kell hagyni a pénzintézeteknek, hogy bíróság döntsön arról tisztességesek-e a devizaszerződéseik - mondta szerdán Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a kormány devizaadósokról szóló törvényjavaslata ezt is szabályozza majd, mert a bankszövetség tagjai már jelezték, készek perre vinni egy-egy szerződést.

„Lesznek olyan ügyek, amelyben a bankok fognak a bírósághoz fordulni, abban az ügyben, hogy szerintük tisztességes szerződéseket kötöttek az ügyfelekkel. Azt gondolom, hogy nagyon kevés olyan devizahiteles szerződés lehet, vagy olyan hitelszerződés lehet, amely mind a hét elvárásnak megfelel” – fogalmazott Varga Mihály.

A készülő törvényjavaslat szerint egy ilyen per esetén nem az ügyfélnek kellene bizonyítania, hogy a bank tisztességtelenül járt el vele szemben - mondta Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője szerintem ezeknek az eljárásoknak nem szabad sokáig húzódniuk. „Törvényben szeretnénk arra kötelezni a bíróságokat, hogy nagyon rövid idő alatt tárgyalják meg ezeket a kereseteket, maximum három-négy hónap fog erre rendelkezésre állni, és másik oldalról pedig arra fogjuk kérni a bíróságokat, hogy a nyár folyamán ne tartsanak ítélkezési szünetet, hanem ebben a tekintetben ezeket a pereket fogadják be és tárgyalják végig” – mondta Rogán Antal, aki hozzátette: a jogszabály-tervezetet a parlament már július negyedikén megtárgyalja és el is fogadhatja.

Az Országos Bírói Hivatal a frakcióvezető felvetésére egyelőre annyit reagált: ők is azon dolgoznak, hogy minél hamarabb megoldják a devizaadósok ügyeit.