Középkori templom romjaira bukkantak Nagyváradon

Eddig ismeretlen, középkori templom romjai kerültek elő a nagyváradi várban. A régészek az ásatások során bukkantak a romokra, miközben a középkori Magyarország egyik legnagyobb gótikus katedrálisának homlokzati falait tárták fel. A romokat a turisták számára is látogathatóvá kívánják tenni.

A Szent László király hamvait rejtő gótikus székesegyház melletti templomra véletlenül bukkantak a katedrális nyugati homlokzatának feltárásakor.

„Elméletileg ez egy szabad terület kellett volna, hogy legyen a középkorban, hiszen ide érkeznek meg, itt pihennek meg a zarándokok, tehát a hely nemcsak rituális, hanem világi jelentőséggel is bír, ehhez képest egy olyan templom romjait sikerült feltárni, mely valószínűleg a tatárjárás után épült” – mondta Mihálja Nándor régész.

A templom 30 méter hosszú, amelynek helyenként 3 méter vastag falai vannak. Gótikus stílusban épült, vélhetően Báthori András püspöksége idején.

A Kisboldogasszony templomból, amely fölé a palota termei épültek, ez idáig 36 középkori temetkezés került elő. A falmaradványokat látogathatóvá teszik a turisták számára is. A kutatás és a felújítás 23 millió eurónyi európai uniós támogatással történik.

A várpalota alatt húzódó romokat megvilágítják és a földszinti folyosón plexiüveggel, a termekben fölüljárókkal látogatási lehetőséget biztosítanak a turistáknak - mondta el Dumitru Sim, a pályázat vezetője.

Ilyen átfogó ásatás még soha nem volt itt, a kutatók így további meglepetésekre számítanak. Nagyvárad öt olaszbástyás középkori várába temetkezett a középkorban Szent László király, később Károly Róbert felesége, Beatrix királyné, valamint Luxemburgi Zsigmond és hitvese, Mária királyné. Sírjuk helye máig ismeretlen.