Twitter: A pápa üzeneteit osztják meg a legtöbben

A vezetők közül Ferenc pápa Twitter-üzeneteit osztják meg a legtöbben, a @Pontifex-oldalnak 14 millió követője van kilenc nyelvben derül ki a Burson-Marsteller tanácsadói iroda által szerdán közzétett felmérésből.

A külügyminiszterek virtuális hálózatként használják a microblog portált, hogy kölcsönös kapcsolatokat alakítva ki egymással kollégáikkal kommunikáljanak (én követlek téged, te követsz engem rendszerben) derül ki a Twiplomácia nevű tanulmányból. A külügyi tárcavezetők közül a francia Laurent Fabiusnek (@LaurentFabius) a legkiterjedtebb a kapcsolatrendszere: 91 vezetővel tart kölcsönös kapcsolatot a Twitteren.

Az Európai Külügyi Szolgálat a második 71 kapcsolattal, megelőzve Carl Bildt (@CarlBildt) svéd külügyminisztert, akinek 68 kölcsönös kapcsolata van.

Egy év alatt a kormányok Twitter-oldalainak száma 28 százalékkal nőtt a tanulmány szerint, amely 161 ország államfőinek és kormányainak 643 hivatalos és személyes Twitter-oldalait vizsgálta. Harminckét többségében afrikai, illetve ázsiai-csendes-óceáni - országban nem működik a Twitter.

Barack Obama elnök Twitter-oldalát - @BarackObama, amely az amerikai elnöknek a kampány- nem pedig az elnöki oldala követik a legtöbben (43 millióan). A pápa oldalának 14 millió követője van, utána következik Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök és Narendra Modi új indiai kormányfő, mindkettőjüknek mintegy 5 millió követője van.

A Fehér Ház oldalának (@WhiteHouse) szintén mintegy 5 millió követője van. Ezt az oldalt csak másik három vezető Erna Solberg norvég kormányfő, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és a brit kormány követi.

A tanulmány kiterjed a Twitter-üzenetek megosztására is. Ezen a területen a katolikus egyházfő a bajnok: spanyol nyelvű üzeneteit átlagosan 10 ezren osztják meg üzenetenként. A venezuelai elnök, Nicolas Maduro Twitter-üzeneteit 2000-szer osztják meg.