NAV vizsgálatot kap az RTL

Varga Mihály úgy fogalmazott: fennáll a gyanúja, hogy a tévétársaság egy fiktív tranzakciót hajtott végre, amely mögött nem tényleges gazdasági tevékenység, hanem pusztán az adókönnyítés, az adókedvezmény igénybevételének szándéka állt. Az RTL közölte: állnak a NAV-vizsgálat elébe.

A portfolio.hu hívta fel a figyelmet az RTL adóügyeire múlt csütörtökön. Azt írták: mindössze 5,5 millió forintos társasági adót fizettek 2012-ben, és azt is csak önellenőrzés miatt. Miközben mintegy 6,6 milliárd forintos adózott eredményt, vagyis nyereséget értek el.

Magyarázatként az oldalon az olvasható: cégvásárlások és eladások befolyásolták az RTL könyvelését. A gazdasági hírportál szó szerint azt írta: 2012-ben félelmetes pénzügyi tranzakciót hajtott végre az RTL, és emiatt az idén reklámadót is alig kell majd fizetniük.

Rogán Antal hétfőn az Országgyűlésben beszélt az RTL adóügyeiről. A FIDESZ frakcióvezetője arra kérte a kormányt: vizsgálják ki, hogyan kerülhette meg az adófizetést az RTL.

Az RTL korábban úgy reagált: mindig annyi társasági adót fizettek, amennyit a törvények előírtak. Közleményükben azt is írták: tavaly 8,9 milliárd forintot fizetett be az államkasszába - például adók és járulékok formájában.

Varga Mihály arra utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy haladéktalanul kezdjen meg egy felülvizsgálati eljárást.  A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a kormány eleget tesz a FIDESZ frakció kérésének, és kivizsgálja miért nem fizetett társasági adót a Magyar RTL. Varga Mihály szerint fennáll a gyanúja, annak, hogy egy fiktív tranzakcióról volt szó,  amely mögött nem tényleges gazdasági tevékenység, hanem az adó könnyítés, az adókedvezmény igénybevétele volt csak pusztán.

A nemzetgazdasági miniszter - utalva a reklámadóra - hozzátette: a kormány kitart amellett, hogy mindenkinek részt kell vállalnia a közös közteherviselésből. Az RTL áll a NAV vizsgálat elébe - így reagált Varga Mihály bejelentésére Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója.