Meg is vakíthat: rendkívül veszélyes növény terjed Magyarországon

Magyarországon is megjelent a kaukázusi medvetalp, amely égési sérüléseket, súlyosabb esetben akár vakságot is okozhat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már kaszálni is kellett. A nehezen irtható növény a szomszédos Kárpátalján már most is nagy területeket borít.

„Vigyázat, veszélyes! Vakságot és kiütéseket okozhat!” – ilyen feliratú táblákkal figyelmeztetik a lakosokat a Tisza-menti Gergelyiugornyán. A szabolcsi üdülőfaluban 200 négyzetméternyi területen jelent meg az elmúlt hetekben a kaukázusi medvetalp. A növényt az egyik helyi fotóriporter véletlenül fedezte fel, amikor kérészeket fotózott a folyó partján.

Közeli felvétel egy kaukázusi medvetalp növényről. (Fotó: Appaloosa)

Közeli felvétel egy kaukázusi medvetalp növényről. (Fotó: Appaloosa)A férfi korábban már hallott a rendkívül veszélyes növényről, ezért nagyon óvatos volt. Rögtön értesítette az önkormányzatot. Másnap le is kaszálták a területet. A kaszálás óta új hajtások is megjelentek, ezért elkezdték kiásni a növények gyökereit és körbekerítették a területet. Elég ugyanis csak megérinteni a medvetalp levelét, már az is égési sérülést okozhat.

Balogh Lajos botanikus a Híradónak elmondta, ha valaki megsérül a növény miatt, célszerű orvosi segítségért folyamodnia. „A növény nedvének a bőrre kerülésével, vagy egyáltalán a növény érintésével okoz heves bőrgyulladást, hólyagosodást, égési sérüléseket, amelyeket ha megtapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk. Eredménnyel gyógyítható, de oda kell rá figyelni” – mondta a szakember.

A növény nedve súlyosabb esetben vakságot, sőt egyes vélemények szerint akár bőrrákot is okozhat. A kaukázusi medvetalp azért is veszélyes, mert nagyon gyorsan szaporodik. Magyarországra valószínűleg Kárpátaljáról került, a Tisza sodorhatta idáig a magvait. Rendkívül igénytelen növény, ezért bárhol megtelepszik, viszont csak nehezen lehet kiirtani.