Egyedülálló biotechnológiai kutatóközpont Pécsett

Kétmillió eurós uniós támogatással, horvát-magyar együttműködés keretében valósult meg az a projekt, mellyel egy biotechnológiai kutató és egészségügyi bázist hoztak létre a baranyai megyeszékhelyen.

A kutatást, az oktatást és a betegellátást egyaránt szolgálja az orvosi biotechnológiai kutató és egészségügyi bázis, amely horvát-magyar együttműködéssel kétmillió eurós uniós támogatással valósult meg Pécsett. A közös innovációs munka a két ország határ menti vállalkozásait is segíti.

Élettani kísérlethez készítenek elő egereket a pécsi egyetemen. Az állatokat steril, kórokozómentes laboratóriumban tenyésztik, ez a biotechnológiai kutatásokhoz nélkülözhetetlen.

Daganatos betegségekhez kapcsolódó problémák kutatása, diagnosztikája is folyik itt – mondta Németh Péter, a program tudományos igazgatója, aki szerint a gyorsan fejlődő, látványos eredményeket produkáló orvosi biotechnológia a gazdaság egyik húzóágazata is.
Biotechnológiai kutatóközpont Pécsett

Ezt az eszéki orvosi egyetem dékánhelyettese is megerősítette. Ines Drenjancevic úgy vélte: a közös munka a horvát-magyar határ mindkét oldalán segíti majd az egészségügyi, elsősorban a gyógyszergyártáshoz kapcsolódó vállalkozásokat.

Az a tény, hogy ezt az együttműködést sikeres pályázatok is honorálják, kitörési pont elsősorban a biotechnológia kitörésének irányában – tette hozzá Miseta Attila, a pécsi orvoskar dékánja. A közel kétmillió eurós beruházás uniós támogatással valósult meg.