Ledolgozható az internet hazai lemaradása

Az unió tagállamaiban 2011 óta átlagosan 16 százalékkal emelkedett a mobilinternettel rendelkező háztartások száma, Magyarországon csupán 6 százalék a bővülés. A Kossuth Rádió Napközben című műsora annak járt utána, vajon mivel magyarázható a lassú ütemű növekedés, s mit tehetünk telefonjaink védelméért.

Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb a mobilinternettel rendelkező háztartások aránya. Csak körülbelül minden harmadik magyar családnál van legalább egy ilyen előfizetés, ezzel szemben például Svédországban 78 százalék ez az arányszám. Az EU tagállamaiban 2011 óta átlagosan 16 százalékkal nőtt a mobilinternettel rendelkező háztartások száma, Magyarországon lassabb a tempó.

A három évvel ezelőtti adatokhoz képest Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan csupán 6 százalék a bővülés. Svédországban az átlagos havi fizetés 0,6 százalékát költik a felhasználók mobilinternet-előfizetésre, és e tekintetben még Románia is megelőz bennünket.
Kossuth Rádió, Napközben

Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese a műsorban elmondta: tavaly közel 3,2 millió előfizető volt Magyarországon, idén januárban számuk 4,1 millióra emelkedett. Vári Péter úgy véli, a lemaradást le fogjuk dolgozni, és a mobilinternet nagyon közkedveltté válhat. Hozzátette: a mobilinternet nemrégiben jelent meg, az okostelefonok és a tabletek fogják emelni az előfizetések számát, ezeknek a készülékeknek a használatát azonban meg kell tanulniuk az előfizetőknek. A mobilinternethez nemcsak készülékre, hanem hálózatra is szükség van, amelyhez a legkorszerűbb technológiákat kell alkalmazni. A mobilszolgáltatóknak kiírt pályázat lehetővé teszi, hogy nemcsak a sűrűn lakott településeken, hanem vidéken is elérhetővé váljon a széles sávú mobilinternet-szolgáltatás, tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Koi Tamás internetes szakújságíró hozzáfűzte: egyelőre nem jellemző a tudatosság a mobilinternet-felhasználásra, készség szinten főképp a fiatalabb generáció használja a szolgáltatásokat az okostelefonjával vagy a tabletjével.
Koi Tamás úgy véli, a mobilnet azért nem tud alternatívája lenni a vezetékes szolgáltatásoknak, mert alapvetően korlátos erőforrásról van még szó, jóval kevesebb felhasználót tudnak megfelelő minőségben kiszolgálni, mint ahányat a vezetékes szolgáltatók képesek ellátni gyors internettel. Mostanában fognak újabb frekvenciablokkokat felszabadítani a mobilszolgáltatók részére, ezzel gyorsabb és nagyobb kapacitású lesz a mobilinternet - tette hozzá Koi Tamás.

Muraközi Gergely internetbiztonsági szakértő az adataink védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, újabb zsarolóprogram bukkant fel, és bár korábban is voltak olyan programok, amelyek asztali számítógépeken, notebookon próbálkoztak azzal, hogy a számítógép tartalmát lekódolták, mostanára ez már-már üzletággá nőtte ki magát.

Muraközi Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a gépen tárolt dokumentumainkat nem szabad csupán egy helyre elmenteni, az interneten most már vannak olyan szolgáltatások, amelyek ingyenesen igénybe vehetők, és elég nagy tárhelyet biztosítanak. Ha a számítógépünkről vagy a telefonunkról eltűnnek az adatok, a tárhelyről visszatölthetők, így nem válunk kiszolgáltatottá a zsarolóprogramokkal szemben sem.

Az adatainkat egy „felhőben” is tárolhatjuk, a szakember szerint azonban ennek az a hátránya, hogy fogalmunk sincs róla, hova töltjük fel a dokumentumainkat. Ez komoly dilemmákat is felvet, mert ha például egy olyan szolgáltatóhoz töltjük fel az adatainkat, amely azt az Egyesült Államok területén tárolja, akkor az ottani törvények értelmében bizonyos mértékig legálisan hozzájuk férhetnek egyes szervek. Ezek a szolgáltatók azonban több százmilliárd dokumentumot tárolnak, ezért nagyon kevés az esély, hogy egy hivatalos hekker épp a mi adatainkra legyen kíváncsi, tette hozzá Muraközi Gergely.