Egyre több az ingyenes online egyetemi kurzus

Fél év alatt majdnem a duplájára emelkedett az ingyenes online egyetemi kurzusok száma a világon, jelenleg 2625 óra közül válogathatnak a tanulni vágyók - hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság friss adataira a Mathias Corvinus Collegium.

Európában jelenleg 597 óra érhető el, a legtöbbet közülük a spanyol intézmények kínálják, 203-at, utánuk következnek a britek, 120-szal, majd Franciaország, ahol 81 kurzusra lehet járni virtuálisan. A kelet-közép-európai régióból egyelőre csak egy szlovákiai egyetem van jelen a piacon - írták.

A statisztikák szerint Európában a legtöbb kurzust - több mint 130-at - a műszaki területen hirdették meg a közelmúltban, ezt követik az alkalmazott tudományok, a társadalomtudományok és az üzleti tudományok, mindhárom területre nagyjából 90 egyetemi előadás-sorozat jut. A nemzetközi kínálatban gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a kedvére valót, a görög-római mitológiával éppúgy lehet foglalkozni, mint például a bioinformatika aktuális kérdéseivel.

A tendenciákat elemezve Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatója megállapította: "döbbenetes ütemben növekszik az ingyenes internetes képzések népszerűsége, hála annak, hogy a világ legmagasabban jegyzett intézményei, a Stanford, a Johns Hopkins vagy a párizsi École Normale Supérieur is hirdet meg órákat. A tanulás ütemét a diákok szabják meg, még okmányt is kaphatnak a vizsgák végén, és annak megbecsültsége folyamatosan növekszik a munkaerőpiacon".

Szalai Zoltán úgy látja, várhatóan tovább növekszik az online "szabadegyetemek" népszerűsége, de az internetes távoktatás semelyik formája sem fenyegeti a hagyományos intézményes oktatást.