Korlátoznák az ügyvédek internetes megnyilatkozásait

Az ügyvédek folyó peres ügyekkel kapcsolatos internetes megnyilatkozásait szabályozná a szakmai szövetség, ám a korlátozás terve felbosszantotta az érintetteket - erről a Global Times című angol nyelvű napilap közölt összefoglalót szerdai számában.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint a rendelkezés alkotói büntetni készülnek azokat, akik online bejegyzéseikkel "befolyásolni szeretnék az igazságszolgáltatást, rossz színben tüntetik fel a bírói, illetve a politikai rendszert vagy megsértik a peres felek bármelyikének jó hírnevét". Azok az ügyvédek, akik e szabályok ellen vétenek, az indítvány szerint figyelmeztetést kapnak vagy cselekedetüket nyilvánosan elítélik. Súlyosabb következményekkel járó esetekben a szövetség (az itteni kamara) felfüggeszthetné az ügyvéd tagságát hat hónaptól egy évig terjedő időszakra, de akár ki is zárhatják.

Az ügyvédek megregulázására szükség van ugyan, de a szervezet rossz irányban keresi a megoldást - jegyezte meg a Global Timesnak Vang Caj-liang pekingi ügyvéd, akinek a szövetségben is van tisztsége. Szerinte a fő probléma az ügyvédek körében a korrupció, vagyis hogy bírák lefizetésével próbálnak pert nyerni. Ez - érvelt - sokkal nagyobb kárt okozott az ügyvédek presztízsének, mint az online kommentek.

A tervezettel kapcsolatban egyelőre nem kérték ki az ügyvédtársadalom véleményét, de minthogy májusban a vezetés már megvitatta, kiszivárgott a tartalma. Ezt követően különféle albizottságok tagjai jelezték különvéleményüket. Vang Li-hua, a szövetség igazgatója pedig egy lapnak azzal mentegetőzött, hogy csupán tervezetről van szó, amely nem kizárólag az ügyvédek online viselkedését kívánja megregulázni. Kiemelte, hogy a szabályozással például megtiltanák az egyes ügyekkel kapcsolatos dokumentumok közzétételét az ítélet hatályba lépése előtt. Vang kijelentette, hogy a bíróságoktól megkövetelt átláthatóság jegyében az ítéleteket, köztük az első fokúakat, egyébként is nyilvánosságra kell hozni az interneten.

Az ügyvédek mindazonáltal továbbra is azt hangoztatják, hogy szeretnék, ha szakmai szervezetük nem az internetes megnyilvánulásaikkal foglalkozna, de ha már van erre szándék, akkor szívesebben fogadnák a kapcsolódó szabályokat törvényi formában. A kamara inkább az ügyvédek érdekeinek védelmével törődjön, mintsem a korlátozásukkal - jegyezték meg többen mikroblogjaikban.