Szeptemberre végleg lezárulhat a devizakölcsönök ügye

Nemcsak a lakáscélú devizakölcsönöket, hanem például a szabad felhasználású devizahitelt felvevőket is érintené az a törvény, amelyet ősszel fogadhat el az Országgyűlés a Kúria jogegységi döntése alapján – erről a Fidesz frakcióvezetője beszélt hétfőn Az Estében. Rogán Antal arra is utalt: azokon is segítenének, akik régóta nem tudnak törleszteni, vagy akár már évekkel ezelőtt visszafizették devizahitelüket. Szeptemberben így végleg lezárulhat a devizakölcsönök évek óta húzódó ügye.

Az elmúlt tíz évben mintegy hétszázezer devizahiteles család sorsa vált bizonytalanná a megemelkedett törlesztőrészletek miatt.

Hétfőn mondta ki a kúria, hogy több szempontból tisztességtelenül jártak el a bankok, és a parlamenten a sor, hogy szabályozza a devizahitelezést.

Wellmann György a Kúria polgári kollégiumának vezetője úgy fogalmazott, a mostani jogegységi határozattal végleg elhárult az akadály a jogalkotás elől, hogy a helyzetet megoldja.

 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn Az Estében azt mondta, ahol a bankok tisztességtelenül jártak el, ott nincs kompromisszum, tehát ott az ügyfél számára minden visszajár.

Rogán Antal szavaiból az derül ki, hogy a készülő törvénnyel azokon is segítenének, akik már évekkel ezelőtt visszafizették a devizahiteleiket és azokon is, akik régóta nem tudnak törleszteni. A jogszabály ráadásul nemcsak a lakáscélú, hanem a szabad felhasználású devizakölcsönöket is érintené.

Az árfolyamkockázat kérdését is rendeznék az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások mellett. „A Kúria az igazságtételt azt rábízta az Országgyűlésre és a kormányra. Megadta a felhatalmazást arra, hogy a kormány illetve az Országgyűlés igazságot tudjon szolgáltatni a devizahiteleseknek” – fogalmazott a politikus.

2003 után öt év alatt 6000 milliárdra nőtt a magyar családok devizaadóssága. Pedig 2004 és 2006 között a Magyar Nemzeti Bank, az IMF, a Világbank, a PSZÁF és különböző hitelminősítők is többször figyelmeztették a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányokat: katasztrófához vezethet a magyarok eladósodottsága.