Önkormányzati vezetőket ismertek el

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere kapta az év polgármestere díjat a XX. városi polgármesterek randevúján pénteken Budapesten.

A rendezvényen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elsősorban gazdaságfejlesztést célzó beruházásokat javasolt a településeknek, példaként említve a kis- és közepes vállalkozásokat segítő akciókat, valamint a turisztikai vonzerő növelését segítő fejlesztéseket. Fontos célnak nevezte mások mellett a munkahelyteremtést, az újraiparosítást és a térségi lehetőségekre alapozó fejlesztések elindítását is, amelyeket szavai szerint a pénzügyi egyensúly felborulása nélkül kell elérni.

A tárcavezető - aki részletesen ismertette az önkormányzati rendszer átalakítását - szólt arról is, hogy 2011 óta több lépcsőben 1370 milliárd forintot vett át az állam 2079 önkormányzattól és társulástól így azok tiszta lappal indulhatnak és lehetővé vált, hogy a gazdaságfejlesztési elképzeléseik kapjanak elsőbbséget.

A következő hónapok legfontosabb teendőjeként a finomhangolásokat jelölte meg, jelezve: a kisebb településeken gazdálkodási nehézséget jelent az új finanszírozási rendszer. Ezt jelenleg a megnövelt tartalékból, egyedi támogatásokként próbálják kezelni, de cél, hogy normálisan szabályozott, automatikus rendszer működjön.

Varga Mihály azt is elmondta: erőn felül terheli az önkormányzatokat a szociális és egészségügyi alapellátások működtetése, így a szaktárcákkal együttműködve dolgoznak egy új ágazati feladatelosztáson, amire ősszel kerülhet sor.

A nemzetgazdasági miniszter a forrásfelhasználásoknál a területi különbségek kiküszöbölését emelte ki, hozzátéve: az előző hét éves uniós fejlesztési ciklusban 16 százalékot fordított Magyarország gazdaságfejlesztésre, ez 2014 és 2020 között már 20 százalék lesz.

A helyi gazdaság megerősítésének fő eszközeként az önkormányzatok együttműködését tartotta. Szavai szerint 1157 milliárd forint jut a területi és településfejlesztési operatív programokra, a versenyképes Közép-Magyarország operatív programokra pedig 130 milliárd forintot fordítanak.

A rendezvényen a választópolgárok szavazatai alapján az év alpolgármestere díjat a szekszárdi Ács Rezső kapta, az év jegyzője a józsefvárosi önkormányzatnál dolgozó Rimán Edina lett.

A díjakat átadó Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt: a feladatfinanszírozási rendszert jövő év közepéig korrigálják, az uniós fejlesztések értékelését pedig nyárra egységes informatikai rendszerbe foglalják. Ebben helyet kaphatnak a hazai fejlesztési források is, hogy az önkormányzatok igényei összevethetők legyenek a korábban kapottakkal. Szólt arról is, hogy folytatni és bővíteni kívánják a közfoglalkoztatást.

A házigazda II. kerület polgármestere, Láng Zsolt - aki tavaly volt az év polgármestere - arról beszélt: jelentős pozitív változások indultak el az önkormányzati választási rendszerben, amelyek a kormánnyal együttműködésben felpörgetik Budapest fejlődését. Utalt arra: látszanak a feladatok, s biztos abban, hogy Budapest nem marad fejlesztési források nélkül.