Háromszorosára nő az internet adatforgalma 2018-ra

2018-ban a globális internetforgalom meghaladja majd az 1984-2013-ig tartó időszak összesített forgalmát. Az internet történetében először az adatforgalom túlnyomó részét már nem a személyi számítógépek, hanem más internetes eszközök fogják generálni.

A Cisco Visual Networking Indexnek a szolgáltatások globális elterjedésére vonatkozó 2013-2018-as előrejelzése szerint a globális Internet Protocol (IP) alapú adatforgalom a következő négy év során megháromszorozódik. Ez mindenekelőtt a gyorsabb széles sávú kapcsolatoknak, valamint a videoletöltések, az internetes eszközök és a felhasználószám növekedésének lesz köszönhető. A Cisco prognózisa szerint 2018-ra a vezetékes és mobil-adatkapcsolatokon bonyolított globális IP alapú adatforgalom el fogja érni a 1,6 zettabájtot, azaz a több mint egybillió gigabájtot.

Az internet történetében először 2018-ra az adatforgalom túlnyomó részét már nem a személyi számítógépek, hanem más internetes eszközök fogják generálni. A wifi-adatforgalom szintén először fogja meghaladni a vezetékes adatforgalom nagyságát, a nagy felbontású (HD) videók adatforgalma a normál felbontású (SD) videókét.

2018-ban a globális hálózatok már nagyobb adatforgalmat bonyolítanak majd le, mint a korábbi „internetkorszak” éveiben együttvéve: míg 1984 eleje és 2013 vége között 1,3 zetabájt végfelhasználói IP alapú adatforgalom keletkezett világszerte, 2018-ra az IP alapú adatforgalom elérheti az 1,6 zetabájtot.

A Minden a hálón (Internet of Everything – IoE) is egyre nagyobb lendületet kap, és közel annyi gép-gép közötti (M2M) kapcsolat lesz, mint a Föld lakóinak száma. Ezen belül az okosautók egyenként megközelítőleg négy M2M kapcsolattal fognak rendelkezni.

A gazdasági versenyképesség növelésének egyik elengedhetetlen feltétele a széles sávú internetelérés biztosítása. A mobilitás, a felhőalapú szolgáltatások és a Minden a hálón (Internet of Everything – IoE) trend következtében Magyarországon is folyamatosan növekszik az adatforgalom. A széles sávú kapcsolatok előmozdítják az emberek mindennapi életminőségét javító alkalmazások elterjedését is, ilyenek például az okosvárosok által kínált szolgáltatások. A távoktatás vagy a távmunka révén pedig hatással lehetnek az egyéni sikerességre és versenyképességre is.