Sohasem látott belügyi iratok kerülnek nyilvánosságra

Harmincezer oldalnyi, 1945 és 1958 között született belügyminisztériumi utasítást digitalizált közös munkában a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a korábban szigorúan bizalmas és ezért rengeteg új információt tartalmazó iratok június végétől lesznek hozzáférhetők az interneten – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc cím műsorában.

Körrendeleteket, tájékoztatókat, parancsokat, jelentéseket digitalizáltak ebből a nagyon eseménydús 13 évből, a normatív intézkedéseken keresztül a korszak belügyi és társadalomtörténeti vonatkozásai is megismerhetők lesznek – mondta Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. A több hónapig tartó munka eredményeként nem csupán fényképként lesznek megtekinthetők a korábbi titkos dokumentumok, a feldolgozásuk során ugyanis lehetővé tették, hogy keresni is lehet majd a szövegekben – hangsúlyozta.
Hallgassa meg!

Patyi András szavai szerint a laikusok számára is izgalmas lehet majd az iratok tanulmányozása, hiszen például 1951-52-ben majdnem 800 ezer embert sújtottak valamilyen kényszerintézkedéssel – internálva voltak, börtönökben tartották fogva őket, rendőri felügyelet alatt álltak –, miközben az ország lakossága a 8 milliót sem érte el, így sok család lehet érintett.

A rektor a legmeglepőbbnek az iratmennyiség rendkívül vegyes összetételét nevezte. Mint mondta: az árvízi védekezéssel, a szolgálati kutyákkal való bánásmóddal, a nagyobb ünnepségek biztosításával kapcsolatos dokumentumok mellett megtalálhatók közöttük például a szobalehallgatások szabályozásai és az internálótáborok rendjére vonatkozó előírások. A kibontakozó Rákosi-féle diktatúrában a belügy az élet akkora spektrumát fogta át, amire ma nincs példa – fogalmazott.

Sok új információra számíthatnak az érdeklődők, hiszen korábbi szigorúan bizalmas iratok kerülnek most a nyilvánosság elé – mondta Patyi András a 180 percben.