Elkészült a Délmagyarország 1945 előtti lapszámainak digitális archívuma

Az ünnepi könyvhétre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtára és a Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár munkatársai digitalizálták a Délmagyarország 1910 és 1945 közötti lapszámait jelentette be Pál József, az SZTE rektorhelyettese csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Az, hogy a legrégebbi vidéki napilap valamennyi, a második világháború végéig megjelent száma kereshető formában, digitálisan elérhető, új helyzetet teremt a kutatók és az érdeklődők számára mondta a professzor az archívum indulása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A könnyen hozzáférhető, forrásdokumentum értékű adatbázis felhasználói részletes képet kaphatnak a hely- és egyetemtörténet fordulópontjairól éppúgy, mint a világtörténelmi események szegedi fogadtatásáról közölte.

Keveházi Katalin, a Klebelsberg-könyvtár főigazgatója elmondta, a több mint száz esztendeje indult újság lapszámainak digitalizálása külső források és pályázati támogatás nélkül 2011-ben kezdődött el. Az első ütemben 36 évfolyam több mint tízezer lapszámát, csaknem százezer oldalt dolgoztak föl. A munka folyatódik, a teljes archívum várhatóan több mint százezer oldalt tartalmaz majd.

Az egyetemi könyvtár és a napilap honlapján keresztül elérhető archívum olvasói kereshetnek az adatbázis teljes szövegében. Az érdeklődők megnézhetik, hogy az általuk kiválasztott cikk miként mutatott az egykori újságoldalon, mit írt például 1929 májusában az első könyvhét alkalmából vezércikkében a Délmagyarország vagy éppen József Attila, Móra Ferenc és Juhász Gyula melyik írása jelent meg a napilap ugyanazon számában.