Balog: Duális képzés kell a felsőoktatásban is

Kedden bemutatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkár-jelöltjeit Balog Zoltán. A miniszter az M1 Az Este című műsorában részletesen beszélt döntéseinek hátteréről és a tárca jövőbeni kihívásairól.

Balog Zoltán a személycserékkel kapcsolatban leszögezte: 2012-ben egy kész minisztériumba érkezett, a kultúrát leszámítva különösebb változás akkor nem történt. Bár az elődökkel semmi gond nem volt, az új államtitkárok kiválasztásánál arra törekedett, hogy megkeresse azokat az embereket, akikkel abban a stílusban és formában tud együttműködni, ahogy képzeli.

A miniszter a műsorban elismerte: megvan már az a személy, aki a felsőoktatási államtitkárságot vezeti majd, de – mint fogalmazott – ha egy nagy nemzetközi vállalattól elhozunk egy felsővezetőt, úgy illik, hogy ezen a szinten a miniszterelnök tárgyal először, majd a részletek tisztázása után kerül sor a bejelentésre. Hozzátette ugyanakkor, hogy az illető egyszerre érkezik a versenyszférából és a felsőoktatásból, jelenleg rektorhelyettesi pozícióban van. Mérnökember, aki már felépített egy komoly duális képzési rendszert, így tudja, mit fog csinálni – emelte ki.

Utóbbival kapcsolatban nyomatékosította: a magyar gazdaság érdekeit nem lehet figyelmen kívül hagyni a felsőoktatási képzések kialakítása során. Úgy vélte, német mintára olyan átalakításra van szükség, hogy valóban azt és úgy képezze az ország, akire szüksége van, közben az egyéneknek is perspektívát nyújtva. A közoktatásban elkezdett duális rendszert ki akarja tehát terjeszteni a kormány a felsőoktatásra is, bár ott eltérőek a megvalósítási lehetőségek – mutatott rá.

Balog Zoltán a közoktatásra rátérve hangsúlyozta: Czunyiné Bertalan Juditnak elsősorban a rendszerszervezésben kell jobbnak lennie, mint amilyen Hoffman Rózsa volt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megerősítésre szorul – ismerte el, így elképzelhetőek komoly strukturális változások is, az alapvető koncepció azonban megmarad, vagyis az országos fenntartás, a központi irányítás, a minőségre koncentrálás és a pedagógusok az a fajta összefogása, amely van – sorolta. Ezen belül kell a működési zavarokon javítani – tette egyértelmű a miniszter.

Az Emmin belül az uniós fejlesztések kezelése is külön államtitkárságot kap – folytatta Balog Zoltán, ám nincs még végleges államtitkára a területnek. Ideiglenesen Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkár vezeti a részleget, elképzelhető, hogy őt emelik államtitkári rangra. A rendszer ugyanakkor jelenleg is működik, szóval ez nem olyan sürgős – jelentette ki.

A szociális államtitkárságot két részre bontják: Czibere Károly szociális és társadalmi felzárkózási, Veresné Novák Katalin pedig ifjúsági és családügyi államtitkár lesz. A különválasztásra azért van szükség, mert a két terület eltérő stratégiával és üzenetekkel bír. Előbbinél az aktív embereket kell segíteni, utóbbi esetében viszont aktivitásra kell serkenteni a demográfiai folyamatok megfordítsa érdekében – magyarázta.

Az egészségügyi államtitkár Zombor Gábor kecskeméti polgármester lesz. Ezzel kapcsolatban elmondta: nem lesz időközi polgármester-választás, majd csak az őszi önkormányzati voksolások idején választanak új városvezetőt a kecskemétiek. Zombor Gábor június 23-án mond le a közgyűlésen, utána csatlakozik majd a minisztériumhoz – jelentette ki.

Műsorvezetői felvetésre reagálva egyértelművé tette: nem tud olyan tervről, hogy az Emmi vidékre, akár Miskolcra költözne, de a kérdést érdemes megfontolni.