Hazatért a Mátraverebély-Szentkút kegyhely Mária-szobra

Pünkösdre hazatért a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely Mária-szobra. A búcsújáróhely felújítása miatt a kegyszobrot átmenetileg a budapesti Szent István-bazilikában őrizték.

A szentkúti 2,5 milliárdos beruházás teljes egészében csak az év végére készül el, de a templom és a szabadtéri misézőhely felújítása Pünkösdre befejeződött, így a Mária-szobor visszakerülhetett eredeti helyére. A szobrot palóc népviseletbe öltözött lányok és ferences szerzetesek kísérték be a szentkúti bazilikába.

„Budapesten ott található a nulla kilométer kő, amelyhez mérünk minden távolságot, a kegyszobor ilyen a szentkúti kegyhely életében, hogy mindent ehhez mérünk, ehhez érkezünk és ettől indulunk el, vagyis ide érkeznek a zarándokok és itt találják meg azt a kiindulópontot, amely segíti őket abban, hogy újrakezdjék ez életüket” – mondta Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója.

Mátraverebély-Szentkút Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelye, 2006-ban nyilvánították Nemzeti Kegyhellyé. Évente hívők százezrei keresik fel, a Mária-szobor fogadására is nagyon sokan érkeztek.