Érzékeny búcsú egy korszaktól: megszűnik az iWiW

Az első fecske, az első szerelem és az első nyári tábor – valahogy ez juthat eszünkbe az első közösségi oldalról is. Aki nem tartozott a virtuális csapatba, szinte nem is létezett – hallottuk sokszor. Kirobbanó siker volt Magyarországon egykor az iWiW, amelyet a hónap végén temethetünk is. Kiszorította a konkurencia vagy mi történt?

A közösségi oldal 2002-ben indult útjára WiW (Who is Who) néven, majd 2006-ban történt egy nagy váltás: sok új funkcióval bővült a szolgáltatás, például lehetővé vált a fényképfeltöltés vagy az e-mailes visszaigazolás, amelyek lehetővé tették az oldal gyorsabb elterjedését. Ekkor vette fel az iWiW nevet – emlékezett vissza Várady Zsolt, az iWiW kitalálója a Kossuth Rádió Napközben című hétfői műsorában.
Hallgassa meg!

Úgy véli az iWiW története mindenképp pozitív, mivel valamennyi szereplő, így az alapító-tulajdonosok, a társadalom mint felhasználó és későbbi vásárló (Origo) is szép emlékkel gondol vissza rá. Várady Zsolt szerint olyat találtak el annak idején, amelyre a társadalomnak nagy igénye volt, és önkéntesen, alulról szerveződött.

Az iWiW nagy újítást hozott a korábbiakhoz képest abban - folytatta -, hogy az anonim kommentelések helyett saját névvel kellett regisztrálni, amit a felhasználók vállaltak, sőt tetszett nekik, és ez a mai napig megkönnyíti a kommunikációt. Újdonságnak számított, hogy az iWiW-ben a valóság, a valós emberi kapcsolatok képeződtek le a virtuális világban, és nem fordítva – tette hozzá.

Az oldalt csúcsidőszakában, 2005 és 2010 között naponta másfél millióan keresték fel, és 4,7 millió adatlappal rendelkezett, a felhasználók félmilliárdnyi kapcsolatot hoztak létre. Az iWiW segítségével 10-12 évvel ezelőtt az X generáció, vagyis a harmincasok tulajdonképpen megtanultak internetezni.

A bezárás oka viszont a jelenlegi gyenge látogatottság, mivel naponta a korábbi töredéke, alig 60-70 ezer látogató keresi fel az oldalt – magyarázta Tamás Péter, az Origo munkatársa, iWiW-üzemeltető. A kényszerű lépés gondolata már több mint egy évvel ezelőtt megfogalmazódott, mivel az iWiW a gyér látogatottság okán nem volt képes kitermelni a magas fenntartási költségeket. Jelenleg 250 szerverrel üzemel az közösségi oldal - a csúcsidőszakban 400 volt -, de ez is egy falu áramfogyasztásával ér fel – mutatott rá Tamás Péter.

Az iWiW azonban létrehozott egy időkapszulát, hiszen vannak olyan felhasználók, akiknek a feltöltött képei például már nincsenek meg a saját számítógépükön – hangsúlyozta az Origo munkatársa. Az időkapszula segítségével a felhasználó egy kattintással le tudja menteni az összes képét, a kapcsolatait, illetve a személyes üzeneteit is. Minden tömörített állományba kerül, a kicsomagolás mikéntjéről az oldalon részletes utasítás található – emelte ki Tamás Péter.