Zöld szervezetek üdvözlik, hogy nem épül sícentrum a Normafánál

Nem építenek a Harangvölgyig érő sípályát a Normafánál, és újabb épületeket sem akar építeni a XII. kerület.

Nyolc zöld civil szervezet üdvözli Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester nyilatkozatát, amely szerint mégsem épül sícentrum a kerülethez tartozó Normafánál.

A Normafa Természetesen koalíció - amelynek tagjai a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület, a CEEweb, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország - MTI-hez eljuttatott közleményében Pokorni Zoltánnak a csütörtöki Népszavában is megjelent nyilatkozatára reagáltak.

A kerületvezető arról beszélt: nem építenek a Harangvölgyig érő sípályát a Normafánál, és újabb épületeket sem akarnak elhelyezni a területen. Elmondása szerint ugyanis a hobbisízőket kiszolgáló helyiségek - csomagmegőrző, büfé, tusoló - elhelyezhetők a meglévő épületekben.

A Normafa védelméért fellépő civil koalíció - mint írták - korábban is hangsúlyozta, hogy a tavaly nyár óta tervezett fejlesztések károsították volna a természeti értékeket. A kirándulóhely nem csak a Budai Tájvédelmi körzet része, az Európai Unió Natura 2000 hálózatához is tartozik. A sajátos körülmények között fennmaradt idős erdők és gyepterületek változatos élővilágnak adnak otthont, és ez kiemelkedő érték - húzták alá.

A közlemény szerint a koalíció a XII. kerületi önkormányzattal folytatott május 8-i megbeszélésen kifejezte, hogy példaértékűnek tartják a polgármester körültekintő módszerét, felelősségteljes egyeztetési folyamatát és a népszavazás meghirdetését. Üdvözölték az önkormányzat szándékát, hogy részt kíván venni a zöldszervezetek szakemberei által javasolt közös terepbejáráson a Normafán, illetve azt, hogy összefoglalót kíván küldeni a további egyeztetések sikere érdekében a jelenlegi tervekről és a Natura 2000-es természetvédelmi vizsgálat pillanatnyi állásáról.

Pokorni Zoltán május 20-án jelezte, hogy a kerület egy mindenki által elfogadható változatot keres a fejlesztés irányával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseket valamennyi érdekelt csoport véleményének figyelembevételével igyekeznek megtervezni - írták.

Hozzáfűzték: a kijelölt sétautak karbantartására, padok, esőbeállók, csomagmegőrzők és más, a gyalogosok igényeit szolgáló fejlesztéseket éppúgy fontosnak tartják, mint a történelmi épületek felújítását. A területhasználat jelenlegi problémáinak - hulladékkezelés, ellenőrizetlen terepkerékpár-használat, parkolási gondok - megoldását szintén támogatják. A zöld szervezetek továbbra is együtt kívánnak működni a kerülettel, leginkább a természetvédelemmel, környezeti neveléssel kapcsolatos fejlesztések - tanösvények, nevelési központok - kialakításában.