Megkezdődött a Bilderberg-találkozó Koppenhágában

A titkos tanácskozáson bankárok, brókerek, cégvezetők, illetve politikusok vesznek részt - a külvilágtól hermetikusan elzárva tanácskoznak egy luxusszállodában. Egyedüli magyarként Bajnai Gordont hívták meg a gyűlésére.

Az érintett szálloda köré kordonokat húztak, és a teljes épületet lefoglalták a találkozó miatt. A Bilderberg-csoport idei összejöveteléről egy brit lap azt írta: összegyűltek a világ milliárdos iparmágnásai. Azt nem lehet tudni, hogy miről tárgyalnak. Többen pont emiatt jöttek demonstrálni a dán fővárosba.

"Menjetek haza, Bilderberg-bankárok" - kiabálták a demonstrálók, akik táblákkal is tüntettek a találkozó ellen. Az egyik tiltakozó a Híradónak azt mondta: "a Bilderberg a bizonyíték arra, hogy a politikai elit egy része szorosan kapcsolódik az üzletemberekhez, akik pénzzel befolyásolják a döntéseiket, és ez rossz." A szálloda tetejéről távcsővel figyelték a demonstrálókat.

Eközben folyamatosan érkeztek a meghívott bankárok, brókerek és politikusok a helyszínre. Magyarországról egyedüliként Bajnai Gordont hívták meg. Az Együtt-PM vezetője a Híradó kérdésére kedden azt írta: arról nincs sejtése, miért pont őt, de elmegy a találkozóra. Szerdán a Híradó azt kérdezte a Bilderberg-csoporttól, ki döntött arról és mi alapján, hogy Bajnai Gordon legyen ott. Erre nem érkezett válasz, mindössze annyit írtak: a szervezők mindig is arra törekedtek, hogy a meghívottak a lehető legtöbb politikai véleményt képviseljék, jobb- és baloldalról.

A Bilderberg-találkozót az 1950-es évek közepétől évente megrendezik. Mindig a világ aktuális kérdéseiről egyeztetnek, de az titok, hogy mi hangzik el, a vendégeket ezért próbálják hermetikusan elzárni a külvilágtól. A tüntetések miatt nyolc kisbusznyi rendőrt vezényeltek a tanácskozás helyszínére, és a környező utcák is tele vannak járőrökkel, de rendőrök vigyáznak a csoportra a vízről is, hiszen idevezényelték a dán parti őrséget is.

Schiffer András, az LMP társelnöke Bajnai Gordon részvételével kapcsolatban úgy fogalmazott: "az, hogy valaki a Bilderberg-csoportban akarja megújítani a magyar baloldalt, ahhoz sok sikert kívánok." Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig azt mondta: nem kizárt, hogy Bajnai Gordon a magyar érdekekkel ellenkező álláspontot képvisel majd a csoport ülésén.