Már az önkormányzatokra figyel az NVI

Az EP-választás eredményét várhatóan péntek délután állapítják meg, és még három napig jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához. A plakátokat a választást követő 30 napon belül kell eltávolítani.

Befejeződött a magyar külképviseleteken leadott európai parlamenti szavazatok összeszámolása. Az adatok alapján a mandátumelosztás nem változott, és az LMP egy mandátuma is biztossá vált – tájékoztatott a csütörtöki Ma reggelben is Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a külképviseleti szavazatok megszámlálásának jegyzőkönyvbe foglalt eredményéről. Az EP-választás eredményét a 10 386 magyarországi szavazókör jegyzőkönyve és a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján állapítja meg a Nemzeti Választási Bizottság, várhatóan péntek délután, és az ellen még három napig jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához.

Az EP magyar tagjainak választásán az ország 96 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat. A külképviseleti névjegyzékbe 7572-en vetették fel magukat, ez körülbelül a duplája a 2009-esnek, és 6321-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,58 százaléka voksolt. Ennek alapján a Fidesz-KDNP 2828, a Jobbik 786, az LMP 947, a DK 324, az Együtt-PM 1064, az MSZP 257 érvényes szavazatot kapott, a többi párt ezeknél kevesebbet. A külképviseletekről az urnáknak a jogszabály szerint legkésőbb csütörtök éjfélig kellett volna megérkezniük az NVI-hez, de már szerda kora délután megérkezett az utolsó urna is, így nem volt akadálya annak, hogy az NVI hozzákezdhessen a külképviseleti szavazatok megszámlálásához.

Pálffy Ilona az M1 csütörtök reggeli műsorában felhívta a figyelmet arra is, hogy az EP-választási plakátokat a választást követő 30 napon belül kell eltávolítani az adott jelölő szervezetnek, ha ez nem történik meg, az önkormányzatok intézkednek, a költségeket pedig kiszámlázzák. Az EP-választások kapcsán szabtak összesen több mint 90 milliós bírságot szabtak ki, ennek befizetésére nincs határidő, de az NVI a felszólítást követő 35-40. napon a NAV-hoz fordul, amely adó módjára igyekszik majd behajtani ezeket az összegeket - hangsúlyozta az NVI első embere, hozzátéve, hogy az apparátus már javában készül az októberi önkormányzati és nemzetiségi választásokra.