Magyarország teljes jogú taggá vált az Interszputnyikban

Magyarország teljes jogú taggá vált az Interszputnyik Nemzetközi Űrtávközlési Szervezetben.

A csatlakozási szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnök írta alá kedden Budapesten, a szervezet tanácsának és üzemeltetési bizottságának ülésén.

Karas Monika az aláírást követően elmondta, hogy a csatlakozás erősíti az Interszputnyik és a hatóság közvetlen szakmai kapcsolatát, a magyarországi tanácskozás pedig a szervezet és Magyarország közötti konstruktív együttműködést jelképezi. Megtisztelőnek nevezte, hogy az országot a jövőben az NMHH képviseli a szervezetben, és reményét fejezte ki, hogy a hatóság a szakmai tudását hasznosítani tudja a közös munkában. Felidézte: az Országgyűlés februárban ratifikálta az Interszputnyik alapító okiratát módosító jegyzőkönyvet és az üzemeltetési bizottság létrehozásáról szóló megállapodást.

Magyarország teljes jogú taggá vált az Interszputnyikban


Az ülésen Solymár Károly Balázs a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta: a kormány kiemelten kezeli a magas hozzáadott értéket hordozó iparágak fejlesztésének ügyét, köztük az űriparét, így nagy jelentőséget tulajdonít az Interszputnyik-tagságnak is.

Mint mondta, az űriparban világszínvonalon teljesítő magyar vállalkozások komoly megrendelésekhez csak a nemzetközi együttműködés formáinak hatékony kiaknázása esetén juthatnak. Elmondta azt is: a kormány ezt felismerte, és a jelenlegi megállapodáson túlmenően erősíti jelenlétét az európai együttműködés keretét adó Európai Űrügynökségben (ESA) is, és reméli, hogy még az idén ebben a szervezetben is teljes jogú tagsághoz jut Magyarország.

Az 1971-ben, Moszkvában alapított nemzetközi űrtávközlési szervezetnek huszonhat tagja van, a térségből Lengyelország, Csehország és Románia és Ukrajna, de Németország is csatlakozott hozzá.