Balhorgok és mélyütések a baloldalon

Nem mond le a frakcióvezetői posztról Mesterházy Attila. Vasárnap este a szocialisták teljes elnöksége felajánlotta a lemondását, de csak szombaton derül ki, elfogadja-e a választmány. A vidéki MSZP-sek közül többen úgy érzik, Gyurcsány, miután elnökként tönkretette, most kívülről támadja a pártot, át akarja venni a hatalmat a baloldalon. A DK alelnöke szerint természetes, hogy minden pártnak az a célja, minél több támogatója legyen.

Még eldönti, hogy újra jelölteti-e magát - ezt mondta Mesterházy Attila hétfő este az ATV-ben, amikor a választási kudarc utáni tisztújításról beszélt. Az MSZP elnöksége azután ajánlotta fel a lemondását, hogy a párt vasárnap a szavazatok alig több mint 10 százalékát szerezte meg. Gyurcsány Ferencék csupán kicsivel maradtak le tőlük: a DK szintén 10 százalék körüli eredményt ért el. Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc pártja is ugyanúgy 2-2 képviselőt küldhet Brüsszelbe. Az MSZP elnöke szerint az alacsony részvétel miatt ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Gyurcsány Ferenc pártja beérte az MSZP-t.

Gyurcsány diktál?

Gyurcsány Ferenc a választás éjszakáján kijelentette, határozottan részt akar vállalni az új baloldal létrehozásában. A vidéki szocialisták közül többen úgy érzik: Gyurcsány Ferenc előbb pártelnökként tönkretette, most pedig kívülről támadja és rombolja az MSZP-t, mert át akarja venni a hatalmat a baloldalon. Az MSZP kaposvári elnöke arról beszélt a Híradónak, Gyurcsány Ferenc az szocialisták szavazóbázisát próbálja megszerezni. Nagyjából ugyanazon a választói bázison mozog mindegyik baloldali ellenzéki párt, úgyhogy ugyanazt a szavazói tábort osztjuk meg – fogalmazott Pintér Attila.
Az MSZP egyik zalaegerszegi tagja is úgy látta, Gyurcsány pártja az MSZP kárára erősödik. Valószínűleg a szocialista párt bázisán tudott ő is építkezni és szavazatokat gyűjteni. Ez már akkor megmutatkozott, amikor a szocialista pártból kiváltak – tette hozzá Kiss Ferenc. A DK alelnöke szerint természetes, hogy minden pártnak az a célja, hogy minél több támogatója legyen. Molnár Csaba hozzátette: még nem találkozott olyan párttal vagy politikussal, akinek ne az lett volna a célja, hogy minél többen támogassák a politikáját. Nyilván a DK is ilyen és Gyurcsány Ferenc is ilyen.
Kósa Lajos szerint a baloldalon folyamatosan az történik, amit Gyurcsány Ferenc szeretne. A Fidesz alelnöke arról is beszélt: a Fidesz nem a politikai ellenfeleivel, hanem az ország ügyeivel szeretne foglalkozni.

Mélypont

A szocialista párt 24 éve, 1990-ben szerepelt utoljára olyan rosszul, mint most vasárnap. A mélyrepülés nyolc éve, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kezdődött: főleg a megszorítások és az őszödi beszéd miatt. A párt nyolc évvel ezelőtt tudott utoljára választást nyerni. Akkor többen úgy tekintettek Gyurcsány Ferencre, mint a baloldal nagy megreformálójára. A szocialisták népszerűsége rekordmagasságú volt: a listás szavazatok több mint 43 százalékát kapták. Gyurcsány Ferenc egy hónappal a választások után az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén ismerte el, hogy a kampányban és az azt megelőző kormányzása idején folyamatosan hazudtak az embereknek.
A beszéd nyilvánosságra kerülése után utcai demonstrációk törtek ki. Az emberek Gyurcsány Ferenc távozását követelték. De nemcsak emiatt zuhant akkor történelmi mélységbe az MSZP népszerűsége, hanem a megszorító intézkedések miatt is - többek között az adó- és rezsiemelések, a vizitdíj bevezetése és a közszféra drasztikus leépítése miatt. A szocialista párt népszerűsége mindezek hatására a 2009-es európai parlamenti választás idejére 17 százalékra zuhant. Gyurcsány Ferenc 2009 tavaszán lemondott az MSZP elnöki tisztségéről, majd a 2010-es választási vereség után másfél évvel kilépett az MSZP-ből, és saját pártot alapított, ezzel elindult a harc a baloldali szavazókért.

Kígyók és békák

A valódi versengés tavaly ősszel kezdődött a baloldalon, azután, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon választási szövetséget kötött, amiből kihagyták Gyurcsány Ferencet. Ezek után több olyan eset is történt, ami a DK-hoz köthető és a szocialistáknak kellett magyarázkodniuk miatta. Ilyen volt, amikor Gyurcsány Ferenc az MSZP homályos eredetű pénzeiről beszélt, vagy a hamis bajai videó botránya. De az MSZP-sek úgy érezték, hogy az október 23-ai közös baloldali tüntetésen is szándékosan hozták kínos helyzetbe Mesterházy Attilát Gyurcsány Ferenc támogatói, ő maga pedig a színpadon indulatosan bírálta Mesterházy Attila és Bajnai Gordon szövetségét. Januárra végül elérte a célját: közös baloldali lista alakult, amelyen az előkelő harmadik helyet kapta. Az öt pártot tömörítő Összefogás azonban súlyos kudarcot szenvedett az országgyűlési választáson, mindössze 26 százalékot szereztek. Gyurcsány Ferenc azonnal kijelentette, hogy az addig szövetséges baloldali pártok újra vetélytársakká váltak, Mesterházy Attila és a szocialisták pedig többször kijelentették az elmúlt hetekben, hogy úgy érzik, baloldalról támadják őket. Kígyót, békát kiabálnak ránk, leginkább az MSZP-re teszik - fogalmazott nemrégiben Mesterházy Attila.