NVB: zökkenőmentesen zajlott a választás

Alacsony volt a rendkívüli események száma - mondta a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Patyi András a köztévében beszélt arról is, hogy szerda délig összesítik a külképviseleteken leadott voksokat. Elméletileg az LMP még kieshet.

Zökkenőmentes volt az európai parlamenti választás, ami köszönhetően az alacsony részvétel mellett annak, hogy a választási szervek ellátták a feladatukat – jelentette ki Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Alacsony volt a rendkívüli események száma, jellegük is alapvetően olyan volt, ami ennyi embernek adott helyen való megjelenésével előfordul: rosszullét, elcsúszás, elesés – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy szerda délig összesítik a külképviseleteken leadott szavazatokat. Ez a néhány ezer szavazat nyilván megemeli majd egy kicsit az 5 százalékos küszöböt. Akkor változtathat az eredményen, ha az LMP-re itt csak nagyon kevés szavazatot adtak le. Ez esetben a párt kieshet – hívta fel a figyelmet.

Elmondta azt is, hogy a választás során mintegy 90 millió forint bírságot szabtak ki, többnyire a határidőre vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt.