"Novorosszija" néven egyesült a "donyecki és a luhanszki népköztársaság"

Az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki és luhanszki népköztársaság" képviselői dokumentumot írtak alá szombaton, ami szerint a két kelet-ukrajnai megye közös független államot hoz létre "Novorosszija" (Új Oroszország) néven.

Az URA-Inform Donbassz internetes portál helyszíni tudósítása szerint a dokumentumot a Donyeck városában lévő "Sahtar Plaza" nevű szállodában írta alá az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj, a "donyecki népköztársaság" miniszterelnöke és Alkeszij Karjakin a "luhanszki népköztársaság" "köztársasági gyűlésének" elnöke. A hotelben a kelet- és dél-ukrajnai megyék "népi képviselőinek" kongresszusát tartották szombaton, amelyen mikolajivi, odesszai, herszoni, dnyipropetrovszki, zaporizzsjai, és donyecki, valamint luhanszki oroszbarát szakadárok vettek részt. A kongresszus végén látták el a donyecki és a luhnaszki szeparatista vezetők kézjegyükkel az egyesülésről szóló dokumentumot.

A hírportál tudósítása szerint az aláírási ceremónia zárt ajtók mögött zajlott, csak az orosz Rosszija 24 tévécsatorna munkatársai lehettek jelen az eseményen.

A két kelet-ukrajnai megyében május 11-én tartottak az ukrán jogszabályok szerint törvénytelen népszavazást a terület önállóságáról, majd másnap a referendum eredményére hivatkozva mindkét megyében a szakadárok önhatalmúlag kikiáltották a "népköztársaságot", azaz a megye függetlenné válását Ukrajnától. Jelezték továbbá, hogy a két megyében nincs helye ukrán elnökválasztásnak, hiszen azok már nem Ukrajna részei, hanem "szomszédos államok".

Ukrajnában vasárnap tartják az előre hozott elnökválasztás első fordulóját.