EP-választás: az utolsó simításokat végzik itthon

Több mint 8 millió választópolgárt várnak vasárnap az európai parlamenti (EP-) választásra Magyarországon. Szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet, összesen több mint 10 ezer szavazókörben. Átjelentkezéssel háromszor annyian szavaznak, mint az előző, 2009-es EP-választáson, de csak fele annyian, mint az áprilisi országgyűlési választáson. Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Tíz, az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre adott helyes válasz után a nyertes már vihette is az EP-választásra buzdító pólót az ELTE Füvészkertben megrendezett Európai Pikniken. A rendezvény fő célja az volt, hogy az érdeklődők választ kapjanak minden, az unióval kapcsolatos kérdésre.

Az Európai piknik egy, az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos figyelemfelhívás, és egy remek lehetőség arra, hogy a részvételi demokrácia jelentőségét egy kicsit kötetlenebb formában be lehessen mutatni, elmagyarázni és megbeszélgetni a jelenlévő fiatalokkal – magyarázta a Híradónak Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának vezetője.

A helyi választási irodákban a szavazatszámláló bizottságok elnökei szombaton átvették a szavazás lebonyolításához szükséges iratokat és kellékeket. Pécsett például 149 szavazókör van, az urnák csaknem 100 méter hosszan sorakoztak a járási hivatal folyosóján.

Ez egy technikai átadás-átvétel, vagyis a szavazatszámláló bizottságok elnökei átnézik, leellenőrzik a választási kellékeket. Ezt követően lezárásra kerülnek a dobozok, az urnák – mutatott rá Lovász István pécsi jegyző.

A 751 tagú Európai Parlamentbe Magyarország 21 képviselőt küldhet. Az itthoni szavazáson a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar, valamint európai uniós állampolgárok vehetnek részt, de ők csak akkor, ha előzetesen regisztráltak. Az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, így az áprilisi országgyűlési választástól eltérően most mindenki ugyanolyan szavazólapot kap.

Szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet az ország több mint 10 ezer szavazókörében. A névjegyzékben több mint 8 millió választópolgár szerepel, a szavazás lebonyolítását a szavazókörökben 28 ezer pártdelegált segíti. Mintegy 70 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen szavaznak. Ez majdnem háromszor annyi, mint az előző, 2009-es EP-választáson.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke azt mondta: azokban a szavazókörökben, ahol az átjelentkezettek szavaznak, most is előfordulhatnak kisebb sorok. Mivel azonban most mindenki csak egy szavazólapot kap, várhatóan gyorsabb lesz a voksolás, mint áprilisban.

Hogyha egyszerre sokan mennek majd egy-egy szavazókörbe, akkor néhány percet biztos várni kell. Ahol ilyen sokan lesznek, nyilván nem kerülhető el, hogy ne legyen valamennyi sorban állás. Bízunk benne, hogy nem lesz túl hosszú a sor – emelte ki az NVI elnöke.

A 96 magyarországi külképviselet névjegyzékében összesen több mint 7500-an szerepelnek. A legtöbben, csaknem 900-an Brüsszelben jelezték, hogy ott akarnak szavazni. Bár az eredményeket csak este 11 óra után hozzák majd nyilvánosságra, az exit pollokon alapuló összeurópai mandátumbecslést már 22 óra után közzéteszi az Európai Parlament.