Békét kért Ferenc pápa Jordániában

A szíriai válság és a palesztin-izraeli viszály sürgős és igazságos rendezéséért szállt síkra szombaton Ammánban Ferenc pápa, és megköszönte Jordániának, hogy nagylelkűen befogadta a szíriai, az iraki és a palesztin menekülteket.

A katolikus egyházfő szombaton érkezett a jordániai fővárosba, háromnapos közel-keleti látogatásának első állomására. Kora délután udvariassági látogatást tett a jordániai királyi palotában, ahol az uralkodó és felesége fogadta. Ebből az alkalomból köszönetet mondott Jordániának, amely nagylelkűen befogadja a palesztin, az iraki és a szíriai menekülteket. A katolikus egyház lehetőségeihez mérten ki akarja venni részét a menekültek és a rászorulók ellátásában, főként a jordániai Karitászon keresztül - mondta a pápa.

Kifejtette: a szíriai válság politikai rendezéséért kell munkálkodni, és igazságos megoldást kell találni az izraeli-palesztin konfliktusra is. Fájdalommal szólt a közel-keleti térségben továbbra is meglévő feszültségekről, egyben köszönetét fejezte ki a jordániai hatóságoknak az egész régió tartós békéjének a megteremtésére irányuló erőfeszítéseikért.

Tiszteletét és elismerését fejezte ki a muzulmán közösségnek, nagyra értékelve II. Abdalláh király jelentős szerepét "az iszlám által hirdetett erények helyesebb megértésének elősegítésében, valamint abban, hogy a különböző vallások tagjai egyetértésben élhessenek egymás mellett". Béketeremtőnek nevezte az uralkodót, dicsérő szavakkal illette a zsidók, a keresztények és a muzulmánok kölcsönös megértésére irányuló törekvéseit.

Szólt a jordániai keresztény közösségekről, amelyek már az apostoli idők óta jelen vannak az országban. Bár kisebbséget alkotnak, magas szintű és elismert munkát végeznek a nevelés és az egészségügy terén - állapította meg a pápa. Síkra szállt a vallásszabadságért, amelyet szerinte az egész Közel-Keleten tiszteletben kell tartani. Hangsúlyozta: a keresztények teljes jogú állampolgároknak érzik magukat - mint ahogy azok is - (a közel-keleti országokban), és hozzá kívánnak járulni a társadalom építéséhez a muzulmán lakosokkal együtt.

A katolikus egyházfő délután misét mutatott be az ammáni nemzetközi stadionban, ahová számos keresztény menekültet vártak Palesztinából, Szíriából és Irakból. Az olasz és arab nyelvű szertartáson 1400 gyermek járult első szentáldozáshoz. Ferenc pápa nyitott pápamobilján körbejárta a stadiont, köszöntötte a híveket, megáldott és megcsókolt számos kisgyermeket.

Olasz nyelven mondott homíliájában egyebek között a béke jelentőségéről beszélt. "Mekkora szüksége van a világnak, hogy a béke hírvivői és tanúságtevői legyünk! A világ ezt kéri tőlünk: hozzuk el a békét, és tegyünk róla tanúságot!" - mondta a pápa, hangsúlyozva, hogy "a békét nem lehet adni-venni, a béke ajándék, amelyet türelmesen kell keresni, kis és nagy gesztusokkal építeni, olyanokkal, amelyek betöltik mindennapi életünket".

Szombaton a pápa Jézus megkeresztelkedésének helyszínére, Betániába is ellátogatott. Vasárnap Palesztinába, illetve Jeruzsálembe várják.