A zöldek közé ülne Jávor Benedek

Az Együtt-PM EP-képviselőjelöltje az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a zöld frakció a legfrissebb mérések szerint nem számít jelentős visszaesésre a választásokon.

Jávor Benedek, az Együtt-PM alelnöke az M1 Ma reggel című adásában elmondta, hogy a zöld politika iránti elkötelezettsége az LMP-ből való kiválást követően sem változott. Hozzátette, a szétválásra pedig azért került sor, mert a kormányváltással kapcsolatos vitában nem jutottak kompromisszumra.

Megjegyezte, hogy a héten különböző zöld szervezetekkel egyeztettek azokról a legfontosabb kérdésekről, amelyek az elkövetkező években az Európai Unió és az Európai Parlament előtt állnak a környezetvédelem, fenntarthatóság területén.  A megbeszéléseken kiemelten került szóba az energia-politika, a paksi bővítés, a megújuló energiaforrások és energia hatékonyság kérdése, valamint a biodiverzitás és erdővédelem témája is – mondta az Együtt-PM alelnöke.

Jávor Benedek a műsorban kijelentette az akác-ügy ökológiai probléma, nem politikai kérdés. Az alelnök szerint ez egy mondvacsinált ügy, hiszen az a szabályozás, aminek kapcsán a kormány ezt az ügyet felhozta nem foglalkozik az akáccal, sokkal inkább az idegenhonos ezen fajok terjedésével Európában, amelyek az őshonos fajokat veszélyeztetik – tette hozzá.

Az egyeztetésen szóba került a vízgazdálkodás megújítása, egy európai létpékű erdőstratégia létrehozatala és a genetikailag módosított élelmiszernövények európai engedélyezésének a szigorítása is – folytatta a felsorolást Jávor Benedek.

Az Együtt-PM képviselőjelöltje elmondta, hogy megválasztása esetén a zöld frakcióhoz csatlakozik az Európai Parlamentben. Megjegyezte, a zöld frakció a legfrissebb mérések szerint nem számít jelentős visszaesésre, 50-52 fős képviselő csoport várható. Hozzátette, két-három hónappal ezelőtt valóban rosszabb eredményeket jósoltak a zöldek számára, de az utóbbi hetekben a várt eredményük megerősödött. Jávor Benedek felhívta a figyelmet arra, hogy a Hollandiában már lezajlott választások alapján az eurószkeptikus, szélsőjobb párt az előzetese felmérésekkel ellentétben csupán a harmadik helyen végzett.