A biológiai sokféleség világnapját is ünneplik Vácrátóton

A kertbe látogatók vasárnap két olyan kiállítással is találkozhatnak, amelyek a biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet.

A biológiai sokféleség fontosságára hívják fel a figyelmet vasárnap a vácrátóti botanikus kertben a gyermeknaphoz kapcsolódva – tájékoztatta az MTI-t az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának közönségkapcsolati munkatársa. A rendezvényen bemutatják és a látogatók már alkalmazhatják az ismeretszerzés új lehetőségét, a QR-kódot, amelyet a közelmúltban vezettek be – tette hozzá Halászné Szakács Éva.

A biológus a világnappal kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a botanikus kertek feladatai között szerepel a biológiai sokféleség megőrzése, ezért nevezik sokan "Noé újkori bárkái"-nak. Az emberi tevékenység közvetlen és közvetett hatásai révén az élőhelyek példátlan gyorsasággal pusztulnak, és léteznek olyan fajok, amelyek napjainkra természetes élőhelyükön már nem, csak bizonyos botanikus kertekben találhatók meg.

"Ezeknek a fajoknak a genetikai információja pótolhatatlan" – hangoztatta az intézmény munkatársa hozzátéve, hogy a Pannon Magbank projekt - melyben az intézet is részt vesz - a honos növényfajok magjainak gyűjtésével és tárolásával szintén a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja.

A kertbe látogatók vasárnap két olyan kiállítással is találkozhatnak, amelyek a biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet, mesesarok, állatnyom-bemutató is lesz, és a vendégek újdonságként a növényekhez kihelyezett QR-kódok segítségével játékos feladatokat is megoldhatnak okostelefonjaik segítségével.

A QR-kódokkal az adott fajt leíró Wikipédia-oldalra juthatnak el az érdeklődők – magyarázta a kutatóintézet munkatársa. Vácrátóton a Wikimédia Magyarország Egyesülettel együttműködve az idei tavasztól folyamatosan valósul meg a QR-kódok kihelyezése a növényekhez, jelenleg már több mint 35 növényfajnál található ilyen. A hazai botanikus kertek vonatkozásában ez az együttműködés egyedülálló – fűzte hozzá.

A sokféleség jegyében tavaszi növénykiállítást és -vásárt is tartanak, amelyen a kaktuszoktól a gyógynövényeken át a ritka zöldségpalántákig a legkülönfélébb növényeket kínálnak.