Szlovákiában szinte megjósolhatatlan a végeredmény

29 mozgalom vagy pártkoalíció vág neki a szombati európai parlamenti választásoknak Szlovákiában. A Központi Választási Bizottság sorsolása alapján az MKP a 29-es, míg a Most-Híd a 14-es sorszámmal indul a választásokon. Mindkét pártnak az a célja, hogy átlépje az 5 százalékos parlamenti küszöböt, és képviselőt küldjön Brüsszelbe.

Kisfilmekkel, plakátokkal és nyilvános rendezvényekkel kampányol a Magyar Közösség Pártja az európai parlamenti választásokra. "Az MKP oda akar figyelni azokra a klasszikus témákra, mint például az identitásunk kérdései. A második pillére a programunknak pedig a szülőföld gazdasági, szociális potenciájának növelése. Ezt mindenképp az eddigieknél hatásosabban és erőteljesebben szeretnénk képviselni" - közölte Csáky Pál, az MKP listavezetője.

A Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt európai parlamenti listavezetője szerint Szlovákia nem mindig használta ki az unió nyújtotta támogatási lehetőségeket, ezen pedig változtatni szeretnének. "El kellene készíteni egy olyan jelentést, amely rámutatna arra, hogy az elmúlt tíz évben hogyan sikerült csökkenteni a regionális különbségeket az uniós támogatásoknak köszönhetően, illetve ebből ajánlásokat elfogadni, hogy tényleg a megfelelő régiók fejlődjenek" - hangsúlyozta Simon Zsolt.

A felmérések szerint szombaton 20 százalék körüli részvétel várható. A Híradónak nyilatkozó politológus arról beszélt, hogy a kampányban hiányoztak a mozgósító hatású témák, és az alacsony választási kedv miatt kiszámíthatatlan az eredmény. "Az átlagos parlamenti választásokhoz képest egy-egy elszánt szavazónak a voksa gyakorlatilag a megszokott mennyiség kétszeresét, szinte háromszorosát éri. Ez egy komoly tényező amellett, hogy a magyar pártok a felméréseknél talán egy hajszálnyival jobban fognak szerepelni" - magyarázta Tokár Géza.

A politológus szerint a magyarok fegyelmezett szavazónak számítanak. Szlovákiában eddig hagyományosan alacsony volt a részvétel az EP-választásokon. Legutóbb, 2009-ben a szavazásra jogosult polgárok mindössze 19,64 százaléka járult az urnákhoz.