Pusztító áradás: Szerbia súlyos tanulópénzt fizet

Mi magyarok az árvízi védekezésben felkészültebbek vagyunk, Szerbia most a nagyon súlyos tanulópénzt fizeti - jelentette ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Győri Dani Lajos úgy vélte: nem biztos, hogy ez a katasztrófa elkerülhető lett volna, de ha nagyobb a szakértelem, akkor a károk talán kisebbek lettek volna.

Nemcsak Szerbia, hanem más árvíz sújtotta állam is fogalmazott meg kérést a segélyszervezetek felé, ezeket a Külügyminisztérium tolmácsolta – jelentette ki Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: a magyar segélyszervezetek gyorsan reagálnak, a nyugat-európai, vagy amerikai szervezetek azonban nagyobb erőbedobással tudnak dolgozni.

Beszélt arról is, hogy azokat a területeket, melyeken tevékenykedni fognak Szerbiában, jelenleg elönti az ár. Most a helyi erők vezetőivel, polgármesterekkel veszik fel a kapcsolatot, és járják be  a területet, felmérik azt, hogy az ár levonulta után hogyan kezdjék meg a helyreállítást. A többi közt szárítógépeket is visznek a helyszínre. Jelenleg azt vizsgálják, mely épületeket lehet még kiszárítani.
Győri Dani Lajos a 180 percben

Megemlítette: a 1350-es számon várják a támogatásokat, 250 forint egy hívás. emellett a weboldalukon és a különböző fórumokon feltüntetett számlaszámra is várják az adományokat.

A szervezet alelnöke hangsúlyozta: fontos szomszédunk jóléte, nyugalma, meg kell értenünk, hogy mi is kerülhetünk hasonló helyzetbe.

Megjegyezte: mi magyarok az árvízi védekezésben felkészültebbek vagyunk, talán azért, mert gyakrabban fenyeget bennünket az ár. Szerbia ebben most a nagyon súlyos „tanulópénzt fizeti”. Nem biztos, hogy ez a katasztrófa elkerülhető lett volna, de ha nagyobb a szakértelem, akkor a károk talán kisebbek lettek volna – hangoztatta Győri Dani Lajos.

Mentőcsapatot és lelki gondozót is küldenek a reformátusok Szerbiába

Szakképzett műszaki mentőcsapatot és lelki gondozót is küld a Magyar Református Szeretetszolgálat az árvízzel leginkább sújtott szerbiai övezetbe, Obrenovac környékére - közölte az egyházi szervezet szerdán az MTI-vel.

A mentőcsapat hat szivattyúval és technikai felszereléssel segít a bajba jutottaknak, valamint szakképzett búvárral és lelki gondozóval is támogatja a rászorulókat, mivel "a térségben továbbra is zűrzavar uralkodik".

A szeretetszolgálat gyűjtést is indított a szerbiai árvízkárosultak megsegítésére, a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával 250 forinttal támogathatják a missziót, a szervezet www.jobbadni.hu honlapján online adományozásra van lehetőség, valamint az ott feltüntetett számlaszámra is lehet utalni támogatást, feltüntetve, hogy „szerbiai árvízkárosultak”.

A múlt héten kezdődött esőzések és az árvíz miatt több százezer embernek kellett elhagynia otthonát Szerbiában, és halálos áldozatai is vannak a katasztrófának.

Segélyszállítmányt indít Belgrádba a Katolikus Karitász

Teherautónyi segélyszállítmányt küld a Katolikus Karitász Belgrádba, az árvízi koordinációs központba a régen látott súlyosságú balkáni árvíz áldozatainak.

Az utóbbi 120 év legsúlyosabb árvize pusztít Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban, a halálos áldozatokat is követelő katasztrófában több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. Több tízezer embert kellett kitelepíteni, és a földcsuszamlások több száz család házát sodorták el. A hegyvidéki területeken szinte egész falvakat temetett be a sár. A helyzetet súlyosbítja, hogy három nap alatt három hónapnak megfelelő csapadék esett - közölte ez MTI-vel szerdán a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) sajtószolgálata.

Tájékoztatásuk szerint a Katolikus Karitász felvette a kapcsolatot a helyi Karitász szervezetekkel és a tőlük kapott tájékoztatás alapján segélyszállítmányt indít Belgrádba, az árvízi koordinációs központba. A teherautónyi rakományban több száz lapát, több ezer gumikesztyű, valamint nagy mennyiségű antibakteriális kézfertőtlenítő folyadék és fertőtlenítő szer található. Ezekre napokon belül óriási szükség lesz, mert a víz visszahúzódásával komoly fertőzésveszély fenyegeti majd az érintett településeket.

A Katolikus Karitász 1356-os adományvonalát is megnyitotta a szerbiai, bosznia-hercegovinai és horvátországi árvízkárosultak megsegítésére - közölte az MKPK.