Orbán: olcsó energia kell a versenyképességhez

Aki nem tud olcsó energiát előállítani és az ipar számára biztosítani, nem lesz versenyképes - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a dunaújvárosi papírgyár erőművének alapkőletételén.

A Prinzhorn Csoport Dunaújvárosban 45 milliárd forintból épít új biomassza erőművet, amely hő- és villamos energiát is termel majd. A beruházással 60 új munkahely is létrejön, ráadásul teljes egészében önellátó lesz a gyár, így az olcsó energiával még versenyképesebb lesz a cég.

"Az eddigi beruházásainknak köszönhetően Dunaújváros eddig is Európa egyik papírgyártási központja volt, de az új erőmű segít megszilárdítani eddigi helyünket. Európai versenyképességünk azon múlik, mennyire tudunk olcsón energiához jutni" - nyilatkozta a Híradónak a vállalatcsoport vezérigazgatója.

A Hamburger Hungária erőművének alapkőletétele Dunaújvárosban


Az erőmű annyi energiát termel majd, amely Dunaújváros és környéke teljes szükségletét képes lenne fedezni. Az alapkőletételen a miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország az elmúlt években lezajlott változtatásoknak köszönhetően sereghajtóból a térség éllovasává vált. Orbán Viktor hozzátette: csak akkor lehet versenyképes Magyarország, ha a vállalkozóknak olcsó energiát tudnak biztosítani.

"A lakossági rezsicsökkentés után meg kell kezdenünk az ipari, vállalkozói rezsicsökkentés korszakát is. Ha erre az EU, úgy ahogy van, együtt nem képes olyan szabályokat kialakítani, amelyek csökkentik a vállalkozások által felhasznált energia árát, akkor Magyarországnak az EU-n belül, külön saját szabályokkal kell ezt mindenképpen rendezni" - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök azt is bejelentette: Magyarország új hulladékgazdálkodási stratégiájának kialakításról egyeztetést kezdeményez a hulladékgazdálkodó cégekkel. Az új szabályozásnál az eddigi tapasztalatokat is figyelembe veszik majd.