Kész a Pálinka Kiválóságok Könyve

A kötetben azoknak a kiváló magyar pálinkáknak - gyümölcs- és törkölypárlatoknak - a leírása kapott benne helyet, amelyeket az országkóstolóra benevezett italok közül a bírálók erre alkalmasnak ítéltek.

A pálinka nemzeti kincs és nemzeti ital, egyre keresettebb árucikk bel- és külföldön egyaránt - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten. Fazekas Sándor Kiss Eliza miniszteri biztossal közösen mutatta be a Pálinka Országkóstoló eredményeként elkészített Pálinka Kiválóságok Könyvét. A kötetben azokat a kiváló magyar pálinkákat - gyümölcs- és törkölypárlatokat - mutatják be, amelyeket az országkóstolóra benevezett italok közül a bírálók erre alkalmasnak ítéltek. A Magyarországon működő kereskedelmi célú főzdék és pálinkaházak kétharmada 171 terméket nevezett be a versenyre. A szakmai zsűri a pálinkakiválóságok körébe 50 ház és főzde 83 kiválónak minősített pálinkáját sorolta.

Fazekas Sándor köszöntőjében hangsúlyozta: a Pálinka Országkóstoló megismerteti a széles nyilvánossággal a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható kiváló minőségű gyümölcs- és törkölypálinkákat. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, a megméretésen a kereskedelmi főzdék és a pálinkaházak többsége részt vett. Kiss Eliza többek között arról beszélt: a pálinka hungarikum, a magyar identitás része. A pálinkára olyan példaként hivatkozott, hogy a piacképes hungarikumok gazdaságélénkítő szerepet is betölthetnek egy-egy területen. A jól használt és alkalmazott hagyományok erősíthetik a jövőt, a vállalkozásokat. Ezért is fontos az a kötet, amely bemutatja a legkitűnőbb magyar pálinkákat. A Pálinka Kiválóságok Könyve - amely ingyenes kiadvány - 4000 példányban magyarul 2000 példányban angolul jelent meg. A rendezvényen Fazekas Sándor a Pálinka Kiválóságok Könyvében szereplő párlatok készítőinek elismeréseket adott át.

Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára korábban az MTI-nek elmondta: tavaly 744 ezer hektoliterfok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb, mint a 2012. évi. Tavalyelőtt 881 ezer hektoliterfoknyi mennyiségű pálinkát főztek a kereskedelmi főzdékben.