EP-választás: iránymutatást készít az NVB

Iránymutatást készít a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az országgyűlési választás után kint maradt választási plakátok eltávolításával kapcsolatban.

A Választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazás napja után egy hónapon belül kell eltávolítania a választási plakátokat annak, aki elhelyezte, vagy akinek az érdekében elhelyezték azokat.

Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

Az NVB pénteki ülésén egy fellebbezés elbírálása nyomán jutott arra, hogy - megelőzendő a választási bizottságok helytelen joggyakorlatát - iránymutatást ad ki a határidőn túl kint maradt plakátok ügyében.

Az NVB iránymutatásban kívánja felhívni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok figyelmét arra, hogy a határidőn túl kint maradt plakátok eltávolítása miatt nem lehet bírságot kiszabni.

Az NVB azért döntött az iránymutatás kiadása mellett, mert a Heves megyei 3. számú választási bizottság Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere kifogásának helyt adva - mivel a város közigazgatási területén május 7-én Tóth Norbert képviselőjelölt választási plakátjait nem távolították el - 30 ezer forintos bírságot szabott ki a képviselőjelöltre.

Az NVB szerint nem szabható ki bírság arra való hivatkozással, hogy a választási plakátot a megjelölt határidőben nem távolították el, tehát a választási szervnek nincs hatásköre bírság kiszabására ebben az esetben.

A bizottság szerint a plakáteltávolítási kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezménye kizárólag az lehet, hogy a helyi önkormányzat - annak költségére, akinek érdekében a plakát kihelyezése történt - gondoskodik a plakát eltávolításáról.