Washington: nincsenek amerikai zsoldosok Ukrajnában

Az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője cáfolta azokat a német médiajelentéseket, amelyek szerint több száz jól kiképzett amerikai zsoldos tevékenykedhet Ukrajna délkeleti részén - közölte csütörtökön a LifeNews orosz tévécsatorna.

Korábban a Bild am Sonntag és a Der Spiegel német lap a múlt héten német hírszerzői forrásokra hivatkozva azt írták, hogy az Academi - korábbi nevén Blackwater - amerikai biztonsági cég 400 zsoldosa vesz részt Ukrajna délkeleti részén a kijevi kormány terroristaellenes műveletében. A világ legerősebb magánhadseregét fenntartó társaság fegyveresei állítólag az oroszbarát szakadárok megtörését célzó gerillaakciókat szerveznek és hajtanak végre a Donyeck megyei Szlovjanszk térségében.

A cikkben az áll, hogy a zsoldosokról a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) amerikai tisztviselőktől értesült, és április 29-én tájékoztatta róla a berlini kormányt. Az üggyel összefüggésben Laura Lucas Magnuson, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője idézte az Academi cáfolatát, amelyet a cég március 17-én tett fel internetes oldalára. A vállalat közölte, hogy Ukrajnában nincsenek munkavállalói, és "felelőtlen bloggereket és online-riportereket" vádolt hamis hírek terjesztésével.

A Blackwatert 2010-ben nevezték át Academire, azt követően, hogy vádat emeltek alkalmazottjai ellen, mert iraki fegyvertelen civilekre lőttek egy helikopteres incidensben Bagdadban. A céget fegyvercsempészettel és más bűncselekményekkel is vádolták.

Idén áprilisban az orosz külügyminisztérium azt közölte, az Academihez tartozó Greystone 150 fegyveresét vetették be Ukrajnában, hogy a kijevi hatóságok erőinek segítsenek szembeszállni az ország keleti részén kirobbant tiltakozások résztvevőivel. A Greystone sietve cáfolta az értesülést. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont szerdán az amerikai Bloomberg Tv-nek adott interjújában azt mondta, Moszkva további jelzéseket kapott amerikai katonák ukrajnai jelenlétéről.