Házimunka-közvetítő portált tervez a német családügyi minisztérium

Németországban a családügyi minisztérium a házi és ház körüli munkák elvégzésére vállalkozó szolgáltatókat és az ilyen szolgáltatásokat kereső családokat összekapcsoló portált tervez elindítani.

A háztartási munka kiszervezésére fejlesztett platform a dolgozó szülők tehermenetesítését, az idősek támogatását és a feketemunka visszaszorítását célozza a tárca szóvivőjének szerdai tájékoztatása szerint.

A portál 2015-ben indulhat, látogatói legálisan dolgozó vállalkozások közül válogathatnak majd. A szolgáltatók egyszerűbb házi és ház körüli munkákra, egyebek mellett takarításra, mosásra, mosogatásra, rendrakásra, bevásárlásra és kisebb javítások elvégzésére jelentkezhetnek. Nem tartozik a felkínálható szolgáltatások körébe a gyermekfelügyelet és a szakképesítést igénylő munkák - például villanyszerelés vagy háztartásigép-szerelés - elvégzése.

A szociáldemokrata vezetésű minisztérium kezdeményezését támogatják a koalíciós társ konzervatívok is. A karriert a családi élettel összeegyeztetni próbáló fiatal szülők és az egyedül minden házimunkát elvégezni már nem tudó idősek egyre többen vannak, és a támogatásuk "egyre fontosabb politikai téma" - mondta Marcus Weinberg, a konzervatív CDU parlamenti frakciójának családpolitikai ügyekért felelős képviselője, hozzátéve, hogy már több önkormányzat indított a tárca elképzeléséhez hasonló házimunka-közvetítő szolgáltatást, amelyeket az új portál révén mind integrálni kell majd.