A nemzeti levéltár online kiállítást rendezett

A holokausztra és a vészkorszakra vonatkozó dokumentumokból mutat be válogatást a Magyar Nemzeti Levéltár és tagintézményei által rendezett Szomszédaink voltak című, csütörtöktől elérhető online kiállítás az emlékévhez kapcsolódva.

"A szervezők olyan tematikát állítottak össze, amely a magyar zsidóság helyi társadalmakba való beágyazottságából kiindulva mutatja be az 1930-as évek végének zsidóellenes törvénykezését, annak a mindennapi életre gyakorolt hatásait, majd a tragikus 1944-es esztendőt. Mindezek mellett a virtuális gyűjtemény érinteni kívánja a nyilasterror hónapjait éppúgy, mint végül a túlélők hazatérésének korántsem könnyű történetét" - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A www.mnl.gov.hu oldalon elérhető online tárlat hét témakörben mutatja be az dokumentumokat, például külön egység foglalkozik a zsidótörvényekkel és a munkaszolgálattal, a német megszállással, a Sztójay-kormánnyal és az új belügyi vezetéssel, valamint a kifosztással, gettósítással.

A több mint 100 dokumentum között a gettósításkor és a deportálások előtt történt öngyilkosságokról szóló jelentések, a zsidó tulajdonban lévő telefonok leszereléséről, a zsidótörvények hatálya alóli mentesítésekről szóló iratok is olvashatók - áll a közleményben.

A dokumentumok között található egyebek mellett kérelem a gettó részére napi 50 liter sovány tej kiadására a Zsidó Tanács nevében, feljelentés a zsidótörvény kijátszásával kapcsolatban, jelentés a gettósításkor végzett munkálatokról, valamint elolvasható a nagykállói kaszinó elleni panasz is, amelyet azért panaszoltak be, mert zsidókat is felvett a tagjai közé.

Az online kiállítást a Nemzeti Civil Alapprogram Holokauszt-emlékév 2014 pályázata támogatta. A bemutatott dokumentumokat az intézményrendszer valamennyi tagintézményének és levéltáros munkatársainak aktív közreműködésével válogatták ki és látták el háttér-információkkal.