EP-választás: Magyarország lehet a mérleg nyelve

Előfordulhat, hogy itthon dől el: milyen többségű lesz a brüsszeli parlament. Továbbá a magyar voksokon múlhat az is, hogy jobb- vagy baloldali lesz az Európai Bizottság elnöke.

Mintegy 8000 külföldi szavazhat Magyarországon az Európai Parlamenti választáson. Az uniós szabályok szerint ehhez magyarországi lakcímmel is rendelkezni kell, és csak magyar listákra lehet voksolni. A legfrissebb felmérések szerint alig több mint egy százaléknyi a különbség az európai jobb- és baloldal támogatottsága között. Az elemzők úgy vélik: ezért előfordulhat, hogy Magyarországon dől el: milyen többségű lesz a brüsszeli parlament.

A Híradónak nyilatkozó Lisa Weil tavaly szeptember óta él Budapesten. Azt mondja: fontos, hogy a külföldiek is szavazhatnak Magyarországon, mert nekik sem mindegy, hogy ki vezeti Európát. Azt mondta, hogy az sem mellékes, hogy kik képviselik majd azt az országot Brüsszelben, ahol élnek. „A többség, a külföldiek azért élnek itt, mert itt dolgoznak. Legtöbbször a munkahely miatt kerültek ide. Sokan szerintem várnak talán jobbulást, ebből a szempontból, hogy itt más legyen, vagy változások legyenek. Munka szempontból, hogy egyszerűbb legyen itt akár befektetni, vagy munkáltatóként dolgozni" – nyilatkozta Lisa Weil.

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: több ezer Magyarországon élő és lakcímmel rendelkező külföldi állampolgár kérte, hogy itt szavazhasson. Patyi András hangsúlyozta ők is csak úgy, mint a magyar szavazók, a hazai pártlistákra voksolhatnak. „A Magyarországra átjelentkezett polgárok, az a 7-8000 ezer polgár jelenlegi állás szerint, ők magyar szavazólapot fogják megkapni, csak úgy, mint akik külképviseleti szavazásra jelentkeztek be" – nyilatkozta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Május végén 400 millióan szavazhatnak az unió országaiban. A tagállamok szabályozzák, hogy mikor tartják a választást. Hollandiában és az Egyesült Királyságban kezdődik a voksolás május 22-én csütörtökön. Magyarországon pedig május 25-én vasárnap lesz.

Magyarországról 21 képviselő juthat be az Európai Parlamentbe. A Fidesz-KDNP politikusai a néppárti frakcióban, az MSZP-sek pedig az európai szocialisták képviselő csoportjában dolgoznak majd. Ha a DK és az Együtt is kijut, akkor ők is a szocialistákhoz ülhetnek majd be.

Május végén derül ki a parlament összetétele, de már hetek óta szoros eredményt mutatnak a közvélemény-kutatások. Az egyik felmérés szerint például a jobboldal 216, a baloldal 205 helyet kapna az Európai Parlamentben. Egy másik kutatás még szorosabb eredményt mutat: ez alapján a Néppártnak 209, a Szocialistáknak 203 mandátum juthat. Vagyis a felmérések szerint alig több mint egy százaléknyi a különbség az európai jobb- és baloldal támogatottsága között.

Szakértők szerint a szoros verseny miatt akár Magyarország is lehet a mérleg nyelve. Előfordulhat, hogy itthon dől el: milyen többségű lesz a brüsszeli parlament. Továbbá a magyar voksokon múlhat az is, hogy jobb- vagy baloldali lesz az Európai Bizottság elnöke.