Szociális bérlakásokkal segítik a kőbányai hajléktalanokat

Szociális bérlakásokba költözhetnek hajléktalanok Kőbányán. A Város Mindenkié (AVM) csoport kezdeményezésére indult programban az önkormányzat által biztosított bérlakásokat önkéntesek újítják fel. A héten két újabb bérlakás munkálatait kezdték meg, amelyek a tervek szerint a hónap végére készülnek el.

A kőbányai lakások eddig üresen álltak, május végén két hajléktalan pár költözik majd be. A szociális bérlakásokat A Város Mindenkié csoport önkéntesei újítják fel.

Zoltán és párja, Andrea hét éve él a Terebesi utcai erdőben egy saját építésű kunyhóban, onnan járnak dolgozni is. Most ők is segítenek a munkálatokban.

„Ha nem lett volna az AVM, nem lett volna a habitat, aki segít felújítani, nincsenek a szövetségesek, az önkéntesek, akkor (…) nem lett volna lakásom” – mondta el vasárnap a Híradónak Zoltán.

Az akciót szervező civil szervezet arra számít, hogy a lakásokba költöző emberek ismét be tudnak illeszkedni a társadalomba.

„Most velünk együtt dolgoznak a lakások felújításán, és a jövőben is ők fogják fizetni a bérleti díjat” – mutatott rá Kovács Veronika, A Város Mindenkié csoport aktivistája.

Az önkormányzat vezetése bízik benne, hogy példájukat más kerületek is átveszik.

„A kőbányai lakosoknak is fontos, hogy a hajléktalanok egy része láthassa, miként lehet előrelépni. A kőbányaiak élete is jobb lesz, hogyha a hajléktalanok is jobban érzik magukat, és a közterületen nem jelennek meg ilyen számban és ilyen körülmények között” – állapította meg Weeber Tibor, a Kőbányai Önkormányzat humán szakterületért felelős alpolgármestere.

Becslések szerint Magyarországon 30 ezer ember él hajléktalanként, miközben csaknem félmillió magán- és önkormányzati lakás üresen áll.