Az EU is bírálja Putyint a krími parádén való megjelenése miatt

Catherine Ashton szerint nem helyes az ilyen történelmi jelentőségű évfordulón, a második világháború több millió hősi halottjára való emlékezés napján a Krím jogellenes bekebelezésének tényét demonstrálni.

Bírálta az EU pénteken Vlagyimir Putyint amiatt, hogy megjelent a Krím félszigeten, Szevasztopolban tartott győzelem napi parádén.

Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője, Maja Kocijancic kijelentette: az unió sajnálattal vette tudomásul Putyin részvételét a szevasztopoli katonai díszszemlén. A szóvivő szerint nem helyes az ilyen történelmi jelentőségű évfordulón, a második világháború több millió hősi halottjára való emlékezés napján a Krím jogellenes bekebelezésének tényét demonstrálni.

Az amerikai külügyminisztérium szükségtelen és provokatív lépésnek minősítette Vlagyimir Putyin krími látogatását.

Előzőleg Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár minősítette nem helyénvalónak az orosz elnök krími megjelenését, arra hivatkozva, hogy az atlanti szövetség továbbra is Ukrajna részének tekinti a félszigetet, márpedig az ukrán vezetők nem hívták meg Putyint a Krímbe.