Teljesen átalakul az állami anyakönyvezés

Csaknem egymilliárd forintos uniós forrásból az év közepétől fokozatosan megújul, teljesen elektronikussá válik a Magyarországon százhúsz évre visszatekintő állami anyakönyvezés. Négy helyett személyhez kötötten egyféle anyakönyv lesz.

Egyszerűsödik, az év közepétől uniós forrásból elektronikussá válik az állami anyakönyvezés.
Kossuth Rádió, Napközben

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a levéltárak az anyakönyvi másodpéldányokat őrzik 1980. december 31-éig, ekkor szüntették meg a biztonsági másodpéldányok vezetését. Az anyakönyvek egy jelentős része – főleg az egyházi anyakönyvek, de most már egyre inkább az államiak is – mikrofilmen találhatók meg. Az országos levéltár mikrofilmen őrzött anyakönyveit már elkezdték digitalizálni, ez hosszadalmas munka, várhatóan az év végére készülnek el vele, hiszen több mint ötezer, különféle minőségű mikrofilmtekercsről van szó, fűzte hozzá a főigazgató. A digitalizálás után az anyakönyvek a megyei levéltárakban is elérhetőek lesznek, s ezzel nemcsak a kutatók munkáját könnyítik meg, de az állampolgárok napi ügyintézése, s az egyre népszerűbb családtörténet kutatás is egyszerűsödik.

Mikó Zsuzsanna arról is tájékoztatott, hogy a technikai feltételek rendelkezésre állnak, a Magyar Nemzeti Levéltár az elmúlt évben zárta le az elektronikus levéltár projektjét, amelyre hárommilliárd forintos uniós támogatást kaptak. A projekt során beszerezték a szükséges eszközöket, például azokat, amelyek a mikrofilmek, illetve a papíralapú anyagok digitalizálását nagy mennyiségben és jó minőségben lehetővé teszik. Kiépítették azt a kommunikációs rendszert is, amelynek segítségével a budapesti központból bármelyik megyeszékhelyen elérhetőek lesznek az anyakönyvek elektronikus változatai. Rendelkezésre áll a tárhelykapacitás és a biztonsági tárhely is, amely garantálja, hogy a jövőben ezek az adatok nem tűnhetnek el. Ezt követően fogják beszerezni azokat a számítógépeket, amelyeket a levéltárakban helyeznek el a felhasználóknak.

Az anyakönyveket egyelőre képként digitalizálják majd, hiszen ezekről eredetileg nem készültek névmutatók, s a levéltárak is különféle rendszerben tárolták őket, az adatbázisok kiépítése később oldható meg, mondta el Mikó Zsuzsanna.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt a műsorban, hogy az állami és az egyházi anyakönyvezés 1895. október 1-jétől vált ketté, s a digitalizálás nem érinti az egyházi anyakönyveket. Jelenleg a születést, a házasságkötést, a halálozást tartják nyilván az anyakönyvekben, július 1-jétől ezek az adatok egy nagy digitális adatbázisba kerülnek majd. Az uniós támogatás nemcsak a digitális adatbázis létrehozására volt elegendő, hanem az elmúlt fél évben az anyakönyvvezetők kiképzése is végbement, tájékoztatott Rétvári Bence.