Szalai Piroska: Demográfiai fordulat a százéves minimumértékek után

Komoly összefüggés van a női foglalkoztatási és a demográfiai adatok között, ha ugyanis növekszik a foglalkoztatás, azzal a családok biztonságérzete is javul, és emelkedik a születések aránya is – erről beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos.

2012-ben nőtt először jelentősen a női foglalkoztatási ráta, akkor került 52 százalék fölé a 15-64 éves korúak körében, és ebben az évben nőtt először jelentősen, 0,1 százalékkal a termékenységi arány is, ami a másik legnagyobb növekedés volt Európában – ismertette az adatokat a volt miniszteri biztos.
Hallgassa meg!

A legmagasabb a termékenységi arány – 2 körüli – Írországban és Franciaországban, ahol konszenzus van abban, hogy kormányváltás esetén sem változtatnak a családpolitikán – mondta Szalai Piroska, aki a magyarországi adatokat ismertetve közölte: idehaza a Bokros-csomag intézkedéseinek hatására, 1997-ben került először 1,4 alá a mutató, majd „a Bajnai-féle gyedvisszavonás idején” százéves minimumára, 1,25-re csökkent az arány. 2012-13-ban már növekedtünk – hívta fel a figyelmet.

Ki kell építeni a munkaadók érdekeltségi rendszerét ahhoz, hogy az eltérő igényű kisgyermekes anyukákat is a foglalkoztatotti körben tartsák – magyarázta. Szalai Piroska a kormány intézkedései közül kiemelte a munkahelyvédelmi akciótervet, illetve a családi adókedvezmény rendszerét.