Patyi: A Kúria megerősítette, Paksról nem lehet népszavazás

A választási szervek munkájában összesen körülbelül százezer ember vett részt, nagyon sok ember koncentrált és szervezett munkájára volt szükség a választások lebonyolításához – mondta a Nemzeti Választási Bizottság elnöke parlamenti beszámolójáról szólva a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Patyi András tudatta azt is: a Kúria kedden megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését, miszerint nem lehet népszavazást tartani a paksi atomerőmű bővítéséről.

Az NVB alapvetően jól működött, konszenzuskereső, megoldásban érdekelt, megfelelő vitakultúrával rendelkező emberek dolgoztak benne, a bizottság példát mutatott arra, hogyan lehet rövid idő alatt sok döntést hozni – jelentette ki a testület elnöke a 180 percben.
Hallgassa meg!

Patyi András kitért rá: miután nem voltak területi listák, nem működtek a területi választási bizottságok sem, így valamennyi helyi szintről érkező fellebbezést az NVB bírált el, ami komoly ügyterhet jelentett. Ennek ellenére az elbírálási határidőket tartották, a megtámadott döntések 90 százalékát pedig a Kúria fenntartotta – hívta fel a figyelmet.

A tapasztalatokról szólva az NVB elnöke elmondta: javasolja, hogy a jövőben csak az érintett személy, illetve szervezet élhessen jogorvoslattal. Előfordult ugyanis, hogy az egyik párt társelnöke magánszemélyként majdnem száz, azonos szövegű fellebbezést nyújtott be e-mailben, és ezeket érdemben mind el kellett bírálni. Megjegyezte: bírósághoz egyébként is csak az érintett fordulhat.

Patyi András szólt arról is, hogy a többes ajánlás intézményének megszüntetését is javasolja, mert az megteremti a lehetőségét, hogy bűncselekményt megvalósítva lemásolják a választópolgárok adatait, az ajánlóíveken szereplő adatokat.

Az NVB elnöke tudatta azt is: a Kúria kedden megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság szakmai álláspontját, miszerint nem lehet népszavazást tartani a paksi atomerőmű bővítéséről, mert "a kérdés közvetlenül érinti a nemzetközi egyezményben foglalt kötelezettségek teljesítését, tehát tiltott tárgykört jelent."

A Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke által benyújtott kérdés úgy hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?"

A NVB február közepén hozta meg döntését arról, hogy elutasítja a két politikus közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kérdésének hitelesítését. A kérelmezők ezután a Kúriánál felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a bizottsági döntés ellen, ám a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát hagyta helyben.