Elítélte a Pásztor István elleni atrocitást az IKSZ és a felvidéki Via Nova ICS

Közös állásfoglalásban ítélte el a Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét ért atrocitást az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a felvidéki Via Nova ICS ifjúsági szervezet. A tömörülések a tüntetés szervezőit és résztvevőit bocsánatkérésre szólították fel.

Közleményükben - amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez - kiemelték: magyarországi és határon túli ifjúsági szervezetekként elegük van abból, hogy "politikai kalandorok megafonba kiabálva uszítják híveiket".

Nem akarják, hogy ez az agresszív tempó a jövő része legyen, rossz hírét keltve ezzel a magyarságnak - rögzítették, hozzátéve: ők már nem a kommunizmusban nőttek föl, és hiszik, hogy a véleménynyilvánításnak ez a módja nem szolgálja a közös jövőt a Kárpát-medencében, ellentmond minden olyan értéknek, ami a magyarságot erősítheti.

"Csak akkor követelhetünk tiszteletet az európai nemzetek körében is, ha mi magunk is tiszteletben tartjuk magyar testvéreinket határainkon belül és kívül" - rögzítették a szervezetek vezetői állásfoglalásukban.

Kitértek arra is, hogy a nemzettársak elleni támadás nem összeegyeztethető a keresztény erkölcsökkel és az emberi méltóság normáival sem. Épp ezért felfoghatatlan számukra, hogy egy szakmailag kiválóan képzett és szavát a határon túli magyarságért számos alkalommal felemelő közszereplő miért folyamodik az alapvető politikai kultúrát és polgártársi tiszteletet nélkülöző módszerekhez - fejtették ki.

Az előző esemény után az a minimum, hogy a tüntetés szervezői és résztvevői a nyilvánosság előtt bocsánatot kérjenek Pásztor Istvántól és a személyén keresztül súlyosan megbántott külhoni magyaroktól - olvasható a Gubík László, a Via Nova ICS elnöke, a Fidesz-KDNP EP felvidéki képviselőjelöltje, Hollik István, az IKSZ elnöke és Gaal Gergely elnökhelyettes állásfoglalásában.