Okosesernyő gyűjthet adatokat az esőről

Az elkészült prototípusban beépített szenzor érzékeli a vászonra hulló cseppeket, az információt pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, telefonon át küldi a számítógépre - mutatta be fejlesztését a delfti műszaki egyetem kutatója egy bécsi konferencián.

Rolf Hut elképzelése szerint nagyszámú önkéntes szolgáltat majd adatokat az esernyők segítségével a kutatóknak, akik jelenleg az egyre csökkenő számú tudományos mérőeszközökre kénytelenek hagyatkozni.

"Radarjaink és műholdjaink vannak, viszont nem mérjük az esőt a talajon úgy, ahogy szoktuk, mert drága fenntartani az eszközöket, a vízügyi kutatóknak pedig nincs olyan mennyiségű adatuk, mint korábban" - idézte Hut szavait a BBC hírportálja.

A prototípust az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén mutatta be a tervező. Az esernyőjén a felhők felé repülő Micimackót ábrázoló vászon alatt helyezkedik el a szenzor, amely az esőcseppek okozta rezgéseket méri.

A szenzort vezeték köti a bluetoothos fülhallgatóhoz, amely az információkat egy telefonos alkalmazásnak küldi, az pedig a hálózaton keresztül számítógépnek továbbítja.

A laboratóriumban és Hut udvarában egy enyhébb zápor idején végzett kísérletek eredményei reménykeltőek, a fejlesztő szerint értékelhető hasonlóságot produkálnak a hagyományos mérőeszközzel.

Ugyan hosszú még az út a termék befejezéséig, de végül minden jobbfajta esernyő rendelkezhetne a szenzorral, így mérőeszközök százai mozognának egyszerre a városban, támogatva a tudományt. Könnyebb lenne megjósolni az árvizeket és időben hozzálátni a városok védelméhez - mondta Hut.