Kelemen Hunor: Európa felelőssége az etnikai konfliktusok megelőzése

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöki tisztségét is betöltő romániai miniszterelnök-helyettes a Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozott az ukrán válságról.

Kelemen Hunor szerint aggodalomra ad okot, hogy Románia közvetlen szomszédságában "etnikai csatározás bontakozik ki". A miniszterelnök-helyettes szerint ez aggasztó jel lehet mindazok számára, akik azt hitték, hogy Kelet-Közép-Európában a dolgok egyértelműen eldőltek, hogy a térségben a folyamatok visszafordíthatatlanok, és nem szíthatók etnikai konfliktusok.

A politikus úgy vélte, hogy Ukrajnában nem "a Nyugat-barát, látszólag demokratikus, ugyanakkor mélyen nacionalista ukránok", és a "nem Nyugat-barát, nem demokratikus, és legalább annyira nacionalista Oroszország" összecsapása zajlik, hanem etnikai konfliktus alakult ki.

"Az Európai Uniónak, Brüsszelnek, a nyugati világnak, az Amerikai Egyesült Államoknak óriási a felelőssége, hiszen mindenki tőlük várja a megoldást, az emberek Nyugat felé tekintenek. (...) A konfliktusmegoldást és a béke biztosítását kell megjelölni elsődleges feladatnak. Mi, erdélyi magyarok a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen keresztül következetesen azt képviseltük, és most is határozottan úgy gondoljuk, hogy Európának feladata és felelőssége az etnikai konfliktusok rendezése, megelőzése" - szögezte le Kelemen Hunor.

A politikus igyekezett eloszlatni az aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy Romániában a tartalékosok mozgósítására készülnének. "Az emberek életével, a békével, a biztonsággal soha nem szabad felelőtlenül bánni. Nem szabad tartalékosokról beszélni akkor, amikor erről kormányzati szinten egy pillanatig sem volt szó" - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes a Marosvásárhelyi Rádiónak adott interjúban.