Jobban szétterítené a munkát az MTA új elnöke

Tovább akarja vinni az elődje által beindított változásokat, de más munkastílust honosítana meg Lovász László matematikus, akit a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 185. közgyűlésén, kedden választottak a tudós testület elnökévé.

Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) újonnan megválasztott elnöke a tudós testület 185. közgyűlésén az MTA budapesti székházában 2014. május 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


"Az Akadémia egyike a társadalmilag legelfogadottabb közintézményeknek, és legfőbb feladatomnak azt tekintem, hogy ez fennmaradjon" - mondta el az Akadémia új elnöke megválasztása után az MTI-nek.

Lovász László kiemelte a tudományos teljesítmény mellett a munkastílus és egy olyan közösség fontosságát, amely túl tudja tenni magát a politikán a tudomány és az ország érdekében. "Ez nagyon fontos dolog, amit mindenképpen tovább akarok vinni" - jegyezte meg.

Lovász László matematikus az MTA új elnöke


Mint elmondta, elődjéhez, a hat év elnökség után leköszönt Pálinkás Józsefhez képest más a vezetői stílusa: "talán jobban szétteríteném a munkát, szélesebb körben, többeket vonnék be, de ebben az is benne van, hogy ő végrehajtotta azokat a fő változtatásokat, amelyek irányával, lényegével mindenképpen egyetértek, ilyen értelemben tovább kell ezeket vinni" - fogalmazott az MTA új vezetője, hozzátéve, hogy elsősorban finomhangolást lát szükségesnek.

A tervezett beruházásokkal, programokkal kapcsolatban Lovász László emlékeztetett rá, hogy folyamatban van a Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóházának a felépítése; elmondása szerint ennek a beindítása, működésének meghatározása természetesen nagyobb lélegzetű feladatnak ígérkezik.

A nemzetközi tudományos életben nagyon sok megoldatlan, nehéz, égető kérdés akad: ilyen a publikációk szabad hozzáférése vagy a különböző tudományágak összeolvadása; ezek megoldásában az akadémiának aktív szerepet kell vinnie - mondta el az MTI-nek az akadémia új elnöke.

Lovász László matematikust a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésének keddi zárt ülésén a voksok 61,8 százalékával választották elnökké. A posztért Lovász László mellett Maróth Miklós klasszika-filológus és Németh Tamás agrokémikus indult. Az új elnök megbízatása három évre szól.

Kapcsolódó tartalom