Hét kaszinóengedélyt adott ki az NGM

Hét kaszinó üzemeltetésére adott ki engedélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium, az új játékkaszinók a minisztérium közleménye szerint évente csaknem 4 milliárd forint koncessziós díjat és mintegy 1 milliárd forint áfát fizetnek be a költségvetésbe.

Az NGM ismertette: a nemzetgazdasági tárca vezetője a fejlesztési miniszter egyetértésével a Las Vegas Casino Kft. képviselőjével összesen öt - budapesti, illetve Pest megyei -, valamint az Aranybonusz 2000 Kft. képviselőjével egy debreceni és egy nyíregyházi kaszinó üzemeltetésére kötött koncessziós szerződést.

Az új kaszinók létrejötte segíti a munkahelyteremtést, többletforgalmat generálhat a turisztikai ágazatban, mindezt úgy, hogy a játékosoknak jól szabályozott, szigorú állami felügyelet alatt működő játéklehetőséget biztosít - közölte az NGM.

A kormány 2012-ben döntött a szerencsejáték törvény átalakításáról és a játéktermi nyerőgépek teljes betiltásáról. A jogszabály-módosítással a korábbi liberalizált piaccal szemben a kormány szigorú feltételeket szabott a kaszinónyitáshoz - idézte fel a minisztérium.

A maximum 10 éves időtartamra szóló koncessziós szerződés különféle ellenőrzési előírások betartatását írja elő. Kaszinókat kizárólag megbízható minősítéssel rendelkező, erős törzstőkéjű cégek üzemeltethetnek. A kaszinókban csak bizonyos játékasztalok, gépek üzemeltethetők, a termekben képpel és hanggal rögzíteni kell, mi játszódik le, így az állami kontroll kizárja a korábban tapasztalt visszaélések lehetőségét - hangoztatja a tárca.

Az NGM közleménye szerint az új rendszer megakadályozza a szerencsejáték-szervezők pénzmosást és egyéb bűncselekményeket elkövető szervezetekkel való, nemzetbiztonsági kockázatot képviselő összefonódását is, miközben hatékonyan biztosítja a játékosok védelmét és a felelős játékszervezés elvének érvényesülését a szerencsejáték-piacon.

A megkötött szerződések a korábbiaknál szigorúbbak, az állam azonnal megvonhatja a koncessziós jogot a nyertes ajánlattevőktől, amennyiben szabálytalanságot tapasztal - áll a közleményben.