Extravagáns, elegáns, szobrokra hasonlító darabok az idei Met-gálán

A film-, a zene- és a divatvilág sztárjainak parádés divatshow-jával nyílt meg a New York-i Metropolitan Múzeum új ruhakiállítása.

A hétfő esti Met-gálán, a New York-i divatkalendárium legrangosabb eseményén elképesztő ruhakölteményekben vonult fel Sarah Jessica Parker, Marion Cotillard, Anna Kendrick, Charlize Theron, a Beckham házaspár, Lupita Nyong'o, Katie Holmes, Kirsten Dunst, Johnny Depp és Sean Penn is.

A Metropolitan Művészeti Múzeum gálaestje


A Naeem Khan divattervező ruhját viselő first lady, Michelle Obama köszöntő szavai után az összesereglett celebritások bejárták a Vogue magazin főszerkesztőjének nevét viselő kiállítóteret. Az Anna Wintourról elnevezett kiállításon, a 20. század kiemelkedő ruhatervezője, Charles James munkáiból rendeztek tárlatot.

A brit származású, de 18 éves korától az Egyesült Államokban élő és dolgozó Charles James neve ugyan kevéssé ismert a nagyközönség előtt, a divatszakmában azonban nagy hatású tervezőnek tartják. A harmincas évektől az ötvenes évekig rendkívül látványos darabok kerültek ki a keze alól, amelyek inkább hasonlítottak szobrokra, mint öltözékre.
Christian Dior azt mondta róla: "Generációm legnagyobb tehetsége."

A Charles James: Beyond Fashion (Charles James: A divaton túl) kiállításán, a ruhák mellett a technológiával is megismerteti a látogatókat. Animált videók illusztrálják a ruhák születését. A tervező leghíresebb darabjai közül látható az Esernyő nevet viselő, harmincas évekbeli fekete estélyi, amely a formája után kapta a nevét, valamint bemutatják a Taxi ruha elnevezésű, térdig érő fekete ruháját is, amit azért becéztek így, mert olyan egyszerű belebújni, hogy még egy taxiban is sikerülne. James mégis egy 1953-ban tervezett ruhájára volt a legbüszkébb, amelynek négy részből rafináltan szabott szoknyarésze fehér szaténból és fekete bársonyból készült, és egy lóhere négy levelét idézi.

Charles James által tervezett ruha Anna Wintour kiállításán a New York-i Metropolitan Múzeumban.


A Met honlapja szerint az utoljára több mint húsz éve átfazonírozott Costume Institut felfrissítését tízmillió dollárral támogatta Lizzie és Jonathan Tisch, a finanszírozáshoz továbbá Anna Wintour, a Met kurátora vezetésével gyűjtöttek pénzt.